Gemeente Kerkrade

17-07-2006

17.07.06: Op den Dries: Optimale combinatie van Wonen, welzijn en zorg

Wethouder Ralf Krewinkel in de nieuwe scootmobielruimte Op donderdag 13 juli 2006 heeft wethouder Ralf Krewinkel van Welzijn de nieuwe overdekte scootmobielruimte in het woonzorgcomplex Op den Dries officieel geopend.
De gemeente Kerkrade heeft een bijdrage in de kosten voor deze ruimte geleverd.

Eigenaar Wonen Zuid heeft in het woonzorgcomplex nog enkele verbeteringen aangebracht, waardoor het complex nog beter geschikt is voor mensen met lichamelijke beperkingen.Zo kunnen nu alle automatische deuren op afstand worden geopend en zijn de galerijvloeren verhoogd, zodat de instap in de woning gelijkvloers is geworden.

Op den Dries
Op den Dries telt 38 appartementen, gerealiseerd door woningcorporatie Wonen Zuid. Het is een woonzorgcomplex waar mensen zelfstandig kunnen blijven wonen, terwijl ze zorgdiensten en welzijnsdiensten kunnen afnemen. Wonen, welzijn en zorg worden hier optimaal gecombineerd, onder meer door aanwezigheid van bovengenoemde faciliteiten.

Wonen, welzijn, zorg
De rijksoverheid heeft landelijk de zogenaamde "extramuralisering van de zorg" ingezet. Dat wil zeggen dat de zorg steeds minder binnen de muren van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt verleend en steeds meer bij de mensen aan huis.
Door de sterke vergrijzing in Kerkrade, zal het aantal mensen dat zelfstandig wil blijven wonen, terwijl ze in meer of mindere mate aangewezen zijn op verzorging, toenemen. Dit kan niet altijd in de eigen omgeving. Complexen waar deze mensen hun zelfstandigheid kunnen blijven behouden, terwijl ze gebruik kunnen maken van diensten op het gebied van zorg en welzijn, zijn dan een uitkomst. Dit stelt echter hoge eisen aan een complex: een combinatie van wonen, welzijn en zorg.

Op den Dries is een woonzorgcomplex dat aan de eisen voldoet en is daarmee een goed voorbeeld van de afstemming over de aspecten wonen, welzijn en zorg op plaatselijk niveau.