Bouwend Nederland op schema met uitvoering Vernieuwingsakkoord

Regieraad bouw

Gouda, 17 juli 2006

Bouwend Nederland ligt goed op schema bij het bevorderen van vernieuwingen binnen de bouwsector. De afspraken voor 2006, eind vorig jaar vastgelegd in een Vernieuwingsakkoord met de Regieraad Bouw, zijn inmiddels grotendeels vertaald in concrete activiteiten en resultaten. Dit is vastgesteld in een evaluatiegesprek tussen de Regieraad Bouw en Bouwend Nederland.
De Regieraad is ingenomen met de voortgang die de vereniging van bouw- en infrabedrijven tot nu toe heeft geboekt en verwacht dat de inspanningen de komende tijd onverminderd zullen worden voortgezet. Afgesproken is in het najaar de planning te concretiseren voor activiteiten in 2007.

In het Vernieuwingsakkoord met Bouwend Nederland staat een groot aantal acties waarvan een deel is gerealiseerd terwijl andere in gang zijn gezet. Voorbeelden zijn een integriteitscampagne, de vorming van vijf regionale Regieraden voor de bouw, het bevorderen van innovatie, het ontwikkelen van nieuwe contract- en samenwerkingsvormen en het stimuleren van professioneel ondernemerschap. Verder kunnen worden genoemd het project maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bouw en het onderwijsproject BouwTalent. Na eerdere ronde tafelbijeenkomsten met stakeholders van de bouw, staat voor september een brede stakeholder-dialoog op de planning. Integriteit in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zal daarbij een belangrijk gespreksthema zijn.

Bouwend Nederland ondersteunt het vernieuwingsproces met bijeenkomsten, workshops, trainingen en publicaties. Zo zijn onlangs workshops professioneel ondernemerschap voor GWW-ondernemers gehouden. Ook is er een management leergang ontwikkeld met veel aandacht voor vernieuwing in de bouw. Inmiddels hebben de eerste directieleden van bouwbedrijven het certificaat de Nieuwe Bouwmanager verworven.

Ook binnen de bouwketen heeft Bouwend Nederland initiatieven genomen om innovatie te bevorderen. De vereniging heeft met ONRI, UNETO-VNI, BNA, Fosag en NVTB een gezamenlijk actieprogramma opgesteld. Hierin staan klantgerichtheid, integriteit, standaardisatie van informatiesystemen en afsprakenstelsels, het stimuleren van duurzame innovatie en kennisoverdracht centraal. Op alle genoemde terreinen worden de komende twee jaar concrete acties ondernomen. Uiteindelijk moet dit er toe leiden dat bouwwerken beter aansluiten op de wensen van de eindgebruikers doordat opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, installateurs, bouwers en leveranciers nauwer samenwerken.

Met de landelijke Dag van de Bouw op 3 juni heeft Bouwend Nederland een belangrijke stimulans gegeven aan een grotere openheid van de bouwsector. Met enthousiasme hebben de deelnemende bedrijven het bezoekerspubliek laten zien dat de bouw daadwerkelijk invulling geeft aan integer en transparant werken.

Voor nadere informatie:

Regieraad Bouw Bouwend Nederland
Leo Steijn, manager Communicatie Hubert Heutink,
communicatieadviseur
Tel. 0182 540 626 Tel. 079 325 2203
Mobiel: 06 51 35 41 38 Mobiel: 06 13 85 31 53
E-mail: leo.steijn@regieraadbouw.nl E-mail: h.heutink@bouwendnederland.nl