Martinair


Milieubesparende wasbeurt bij Martinair

Schiphol, 17 juli 2006. Martinair maakt als eerste Europese luchtvaartmaatschappij de binnenkant van de vliegtuigmotoren van haar vloot schoon met een door motorenfabrikant Pratt & Whitney ontwikkeld milieubesparend waterwasprogramma. Een proef met het programma EcoPower, waarbij geen chemische wasmiddelen worden gebruikt, is succesvol afgesloten.

Niet alleen de buitenkant van het vliegtuig wordt gereinigd. Ook de motoren kunnen een wasbeurt goed gebruiken vanwege het vele vuil dat tijdens de vlucht naar binnen komt. EcoPower reinigt de motoren na circa 400 starts en landingen inwendig. Hierdoor neemt het brandstofverbruik aanzienlijk af en is de bedrijfstemperatuur van de motor lager. Daardoor zullen de prestaties van de motor langer op hoog niveau kunnen blijven. Op jaarbasis zal het de vloot van Martinair een besparing van de uitstoot van CO2 van 10,7 miljoen kilo en 4,25 miljoen liter brandstof opleveren.

Een bijkomend groot voordeel van EcoPower is dat het wasprogramma binnen een gesloten circuit blijft, waardoor er geen afvalwater op het platform en dus in het milieu terecht komt. Het afvalwater wordt gefilterd en hergebruikt. Bij deze methode worden de afvalstoffen door middel van een scherm achter de uitlaat opgevangen en op een milieuverantwoorde wijze afgevoerd. Het wassen kan overal plaatsvinden, in de hangar of zelfs tijdens een omdraai op het platform, omdat de wasinstallatie is geplaatst op aanhangwagens en daardoor mobiel is.

Een foto van de wasbeurt is te downloaden op www.presslink.nl/martinair.




Martinair