Gemeente Enschede

Zomerse ontspanning in het Ledeboerpark

maandag 17-07-2006

Nu de zomervakantie weer begint, is het tijd om er op uit te trekken naar het Ledeboerpark. Er is zowel voor kinderen als volwassenen deze zomer van alles te doen en te beleven: een verkoelende waterkliederplek en een sprookjestocht vol spelletjes voor de kleintjes, fietsen en (cultuur-historisch) wandelen, een romantisch graanpad dwars over de es waar het vlas prachtig in bloei staat; je kunt er volop genieten van de rust en de natuur in een park met landgoed vlakbij de stad.

Voor burgers en toeristen

Voor iedereen die ontspanning, recreatie en natuurbeleving zoekt, is er in het mooie park (en landgoed) dat zo dicht bij de stad ligt, veel te zien en te beleven. Zowel inwoners van Enschede die van hun zomervakantie genieten als toeristen die op bezoek komen in een kleurrijk Enschede, maken graag gebruik van het Ledeboerpark om er een zomerse dag door te brengen. "Enschede kleurt de stad" is zeker ook van toepassing op het fraaie natuurgebied aan de Noordelijke stadsrand, waar NatuurEducatie van de gemeente Enschede het hele jaar door kleurrijke (natuureducatieve) activiteiten en evenementen organiseert voor bezoekers.

Wat is daar te doen?

In het sfeervolle gemeentelijke bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een oud Twents "lös hoes" , is deze zomer de tentoonstelling "50 jaar Abraham in het Ledeboerpark" te bekijken, waarin een beeld wordt gegeven van de manier waarop het park in de loop der jaren is veranderd en gebruikt. Ook is er een overzicht van trouwfoto's die in de loop der jaren door Enschedeërs in het park zijn gemaakt, want door het fraaie natuurschoon is het Ledeboerpark altijd een geliefde trouwfoto-locatie geweest. Een sfeervol graanpad voert over de es langs diverse soorten granen en prachtig bloeiend vlas; klaprozen en kamille geven extra kleur aan deze romantische route.

Leer het Ledeboerpark kennen

Voor wie benieuwd is naar de historie van dit oude gebied, is er de mogelijkheid om een cultuur-historische wandeling te maken door het park en door landgoed Het Wageler. Een gids vertelt tijdens deze route allerlei interessante wetenswaardigheden over wat er in het verleden gebeurde bij de Viermarkenlinde en waarom de boerinnen vroeger hun wasgoed gewoon in de wei legden.

Op aanvraag kan men groepsgewijs deze boeiende wandeling maken (tel. 053 4351825).

Aan de rand van het park ligt de Heemtuin; het mooiste plekje van het Ledeboerpark. Hier groeien en bloeien de meest uiteenlopende planten, die met

elkaar gemeen hebben dat zij echte Twentenaren zijn. Alle authentieke Twentse planten zijn hier in hun eigen biotoopjes verzameld. Op een aantal zondagen van 14.00-16.00 uur is er een gids van het IVN aanwezig die de bezoeker alles vertelt over dit Twentse plantenparadijs (Voor data rondleidingen IVN bel 053 4351825). Met een zogenaamde Plantenvinder kunnen bezoekers ook op eigen houtje van alles te weten komen in dit gebied en zelf wat grappige plantenexperimenten uitvoeren.

Voor jonge kinderen is er in de Heemtuin op zondag van 13.00 tot 16.00 uur de Heembostocht gratis te doen, met spelletjes bij prachtige sprookjesfiguren.

Vaste klanten

Een blijvend succes zijn de "vaste klanten' in het natuureducatieve aanbod van deze zomer: de natuurspeelplekken voor kinderen op diverse plekken in het park (klimboom, waterkliederplek, huttenbouwplaats enz.), de hoogste Mammoetboom van Nederland staat er nog steeds en groeit nog immer; en er zijn diverse Landschap-kijkobjecten in het gebied. Er lopen volop wandel- en fietsroutes. De bijenstal van de Bijenvereniging waar iedereen een potje honing kan kopen, kan worden bezocht op zondagen vanaf 13.00 uur en op het gezellige terras van het bezoekerscentrum kan iedereen even neerstrijken voor een kopje koffie of een ijsje.

Zowel vakantiegangers als Enschedeërs zijn van harte welkom in het Ledeboerpark.

Openingstijden en meer informatie

Het Ledeboerpark en landgoed Het Wageler zijn bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.

De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur. Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis.

Aanmelden voor deelname aan de cultuur-historische wandeling kan via

tel.nr. 053 4351825


---