Gemeente Kerkrade

17-07-2006

17.07.06: Erepenning Kerkrade voor de heer Stefan Metz

Zondag 16 juli, na afsluiting van het feestelijk concert in het Theater Kerkrade in het kader van de speciale jubileumconcertserie `25 jaar Orlando Festival', ontving de heer I.A. Metz uit handen van burgemeester Jos Som de gouden erepenning van Kerkrade.

Persoonlijke gegevens van de heer Stefan Metz
wonende te Amsterdam
geboren op 17 juli 1941 te Tîrgu Mures (Roemenië) voornamen István, Albert(Stefan is zijn "Westerse" voornaam)

Stefan Metz was in 1982 oprichter van het Orlando Festival, het kamermuziekfestival dat nationaal en internationaal een begrip werd in de muziekwereld en met name bij kamermuziekliefhebbers. Stefan Metz was gedurende deze periode van een kwart eeuw als artistiek leider aan het Orlando Festival verbonden en zorgde ervoor dat naast de naamsbekendheid van het Orlando Festival het begrip "Kerkrade Klankstad" een bredere en diepere betekenis kreeg. Met name door de lessen, workshops, masterclasses, uitvoeringen en concerten in de abdij Rolduc en in het theater Kerkrade verwierven deze accommodaties extra bekendheid.

Het Orlando Festival heeft zich geleidelijk aan ook tot een Euregionaal festival ontwikkeld met naast uitvoeringen en concerten in de Aula Major in Rolduc en het theater Kerkrade diverse concerten in Herzogenrath en Aken, waarmee ook de grensoverschrijdende samenwerking werd en nog steeds wordt onderstreept.
Met name bij conservatoriumstudenten, jonge amateur-musici alsmede professionele musici uit alle windstreken en voorts muziekliefhebbers in alle leeftijden, zowel in de gemeente Kerkrade, regio als ver daarbuiten, verkregen stad en kamermuziekfestival een grote vermaardheid.
Stefan Metz heeft hij zich derhalve voor de gemeente Kerkrade en haar burgers bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, waarvoor hem de gouden erepenning van Kerkrade wordt toegekend.