Provincie Noord-Holland

Ontwikkeling Fort Uitermeer door de regio

17-7-2006

De initiatiefgroep Uiteraard Uitermeer is voorkeurskandidaat voor herontwikkeling van Fort Uitermeer. Uiteraard Uitermeer gaat nu werken aan verdere verbetering van de plannen voor het fort.

De verschillende plannen om Fort Uitermeer een toeristisch recreatieve functie, met behoud van cultuurhistorische waarden en natuurwaarden te geven heeft (na een uitgebreide selectieprocedure) geleid tot aanwijzing van drie kandidaten, waarvan de initiatiefgroep Uiteraard Uitermeer de voorkeurskandidaat is. Het plan van 'Uiteraard Uitermeer' onderscheidt zich van de andere plannen door de gerichte voorstellen ter verbetering van de natuur- en landschapswaarden. Schipper: Ik vind het fantastisch dat belangengroepen, ondernemers en bewoners uit de regio werken aan het fort. Die betrokkenheid, verantwoordelijkheid en ondernemingszin zou ik wel vaker willen zien.

De plannen
In het plan van Uiteraard Uitermeer komt in het westelijke deel van het forteiland een restaurant met congresruimten en aanlegplaatsen voor passanten, dat wordt geïntegreerd in een gereconstrueerde schans. Het fortterrein behoudt haar overwegend open bos karakter. De oostelijke helft van het forteiland zal een recreatieve en educatieve invulling krijgen met een informatiecentrum, clubhuis, groepsaccommodatie en dienstwoning. Op de meest oostelijke punt van het eiland komt een uitkijktoren. Realisatie van het plan zal ongeveer drie jaar vergen, na ondertekening van een intentieovereenkomst. 'Uiteraard Uitermeer' geeft een voorlopige indicatie van drie miljoen als investeringssom.

Kandidaten
In februari van dit jaar is Recreatie Noord-Holland in opdracht van de provincie met een wervingscampagne voor een toeristisch recreatieve vastgoedontwikkelaar en ondernemer gestart. Tien kandidaten hebben een plan ingediend. Uit deze tien kandidaten zijn drie kandidaten geselecteerd, die op basis van de ontwerprandvoorwaarden en het Programma van Eisen meer gedetailleerde plannen hebben ingediend. Géén van de drie plannen voldoet op dit moment aan alle ontwerprandvoorwaarden en het Programma van Eisen. 'Uiteraard Uitermeer' moet gaan werken om aan het Programma van Eisen te gaan voldoen. Met name de financiële, organisatorische en landschappelijke aspecten moeten verder worden uitgewerkt. Hierna kan een intentieovereenkomst worden ondertekend door 'Uiteraard Uitermeer' met de provincie Noord-Holland en de gemeente Weesp.

Fort Uitermeer
Fort Uitermeer is het meest oostelijke fort in de Stelling van Amsterdam. Een kring van forten, dijken en waterstaatswerken in een straal van 15 á 20 kilometer om de stad Amsterdam. Deze rond 1900 gebouwde verdedigingslinie is opgenomen als werelderfgoed door UNESCO. Sinds 2002 werkt de provincie Noord-Holland aan de uitvoering van een zogenaamd consolidatieplan voor Fort Uitermeer. De consolidatie heeft als doelstellingen het behouden van de monumentale gebouwen met respect voor natuur, landschap en cultuurhistorie. Ook wil de provincie de toeristisch recreatieve betekenis van het fort vergroten en de publiek toegankelijkheid maximaliseren.