Rotterdams Conservatorium / Dansacademie


Haven Rotterdam.

Prix du Port

Prix du Port: nieuwe prijs voor muzikaal toptalent

Samen met Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en het nieuwe Luxor Theater presenteert het Havenbedrijf Rotterdam in april 2007 de eerste editie van een prestigieuze muzikale talentenjacht. De vijf beste studenten van het Rotterdams Conservatorium strijden dan op een grootse gala-avond om de Prix du Port. Richard Stuivenberg licht het hoe en waarom hiervan toe.

Rotterdam is een havenstad; de belangrijkste van Europa en één van de grootste spelers op het wereldhaventoneel. Tot zover niks nieuws. Alhoewel... Grote groepen Rotterdammers blijken nauwelijks op de hoogte te zijn van het belang van de haven voor de stad. De havenactiviteiten zijn de laatste vijftig jaar steeds verder richting Europoort verschoven; de stad is de haven daardoor wat uit het oog verloren.
Om te voorkomen dat de haven ook uit het hart van de Rotterdammers verdwijnt, doet het Havenbedrijf Rotterdam steeds vaker op andere manieren van zich spreken. Een belangrijk moment is het 75-jarig bestaan van het Havenbedrijf, in 2007. `De haven is onlosmakelijk met Rotterdam verbonden,' zegt Rudolph van der Graaf, hoofd Corporate Communicatie. `Meer dan 63.000 mensen verdienen er hun brood. Rotterdammers moeten weten dat we er zijn. Daarom brengen we de haven eens op een andere manier in beeld. We willen onze betrokkenheid bij de stad betuigen en onszelf wat breder laten zien dan alleen als haven.'
Daarom presenteert het Havenbedrijf samen met Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en het nieuwe Luxor Theater in april 2007 de eerste editie van een prestigieuze muzikale talentenjacht. De vijf beste studenten van het Rotterdams Conservatorium strijden dan op een grootse gala-avond om de Prix du Port.
De samenwerking tussen genoemde partijen komt niet uit de lucht vallen. Het Havenbedrijf is één van de drijvende krachten achter de businessclub van het nieuwe Luxor, een netwerk van Rotterdamse bedrijven die elkaar regelmatig ontmoeten tijdens activiteiten in het theater. In 2004 bracht het Havenbedrijf de cd The Port of Rotterdam swings around the world uit, een relatiegeschenk voor haar bezoekers. De musici op deze cd waren studenten van het Rotterdams Conservatorium, waarmee het Havenbedrijf in contact was gebracht door Luxor-directeur Rob Wiegman en de bekende producer Roeland Jacobs. `Toen we eenmaal deze drie partijen bij elkaar hadden, die ieder op hun terrein tot de beste van de wereld behoren, ontstond de vraag of we niet wat meer voor elkaar kunnen betekenen,' aldus Hans Magito, hoofd Communicatieprojecten & Support van het Havenbedrijf. `Al snel kwamen we toen uit bij het idee voor een Prix du Port.'

Avondvullende show
Voor de Prix du Port wordt uit elk van de academies Klassieke Muziek, Jazz, Pop, Wereldmuziek en Muziektheater van het Rotterdams Conservatorium de beste student gekozen. Dat gebeurt via voorrondes op het conservatorium. De vijf nemen het tegen elkaar op tijdens een avondvullende show op zaterdag 21 april 2007 in het nieuwe Luxor. De wedstrijd vormt daarvan het hart, maar daaromheen krijgt de hele school de gelegenheid zich te presenteren.
George Wiegel, directeur van het Rotterdams Conservatorium, benadrukt het unieke karakter van de prijs. `Een wedstrijd als deze bestaat nergens ter wereld,' weet hij. `Muzikaal gezien gaan we natuurlijk appels en peren vergelijken, want hoe vergelijk je een topviolist met een jazzzangeres? Heel eenvoudig: door niet alleen te letten op muzikale kwaliteiten, maar ook op iemands presentatie. Dat past bij de visie van onze opleiding. Een muzikant in de 21ste eeuw redt het niet meer door alleen heel goed zijn instrument te bespelen. Daarvoor is er te veel topkwaliteit in de wereld. Je moet iets meer te bieden hebben. Het oog wil ook wat. Denk bijvoorbeeld aan de violiste Janine Jansen. Zij speelt fantastisch viool en tegelijk weet ze uitstekend te communiceren met de zaal. Een dergelijke houding willen wij stimuleren. Omdat we geloven dat dat de toekomst is.' Toekomstgericht, dat is Rotterdam natuurlijk altijd geweest. Bij de stad van de 21ste eeuw hoort een concours van de 21ste eeuw. De Prix du Port belooft zo'n concours te worden. Een wedstrijd tussen toptalent van Rotterdamse bodem. Hoewel: met studenten uit alle windrichtingen zijn de deelnemers toch nauwelijks Rotterdams te noemen. Juist wel, benadrukken de organisatoren. Rotterdam is een havenstad. Mensen zijn hier altijd op doorreis. Ze komen, laten iets achter en gaan weer weg. Dat ís Rotterdam. In een havenstad ontmoeten culturen elkaar. Het is niet voor niets dat het Rotterdams Conservatorium het enige conservatorium is met een afdeling Wereldmuziek. Ook typisch Rotterdams is het voortdurende zoeken naar het nieuwe. En dat met lef en een opvallende grootheid in denken. Met de Prix du Port wordt dan ook meteen hoog ingezet. `De jury moet bestaan uit internationaal vermaarde namen uit de muziekwereld,' vertelt Rob Wiegman, `mensen uit verschillende disciplines die het lef hebben om buiten de vaste hokjes te treden. Daarmee geven we de prijs ook meteen het juiste cachet. Want het is de bedoeling de Prix du Port iedere twee jaar uit te reiken en de winnaars internationaal te lanceren. Dat is goed voor hen en goed voor ons. De Prix du Port moet één van de visitekaartjes worden van havenstad Rotterdam.'

Halve finale Prix du Port: december 2006, Oude Luxor, Rotterdam. Finale Prix du Port: zaterdag 21 april 2007, Nieuwe Luxor, Rotterdam.