BredeSchoolNet


Beter onderwijs helpt echt

Het uitbreiden van voor- en vroegschoolse educatie kan de welvaart van Nederland verhogen, schrijft het Centraal Planbureau in het rapport Kansrijk Kennisbeleid. Ook betere leraren helpen echt.

De vraag die het Centraal Planbureau beantwoordt in het rapport Kansrijk Kennisbeleid, is de vraag wat extra overheidsbeleid op het terrein van onderwijs, onderzoek en innovatie kan doen om de welvaart in Nederland te verhogen?
Het rapport bespreekt kansrijke en minder kansrijke kennisbeleidsopties, en opties waarvan het welvaartseffect onbekend is. Op het terrein van het onderwijs is m.n. het verhogen van de kwaliteit van leraren en het uitbreiden van voor- en vroegschoolse educatie voor risicoleerlingen kansrijk.

Dat voor- en vroegschoolse educatie gericht op risicoleerlingen blijkt vooral uit Amerikaans onderzoek, schrijft het Planbureau. In de Verenigde Staten zijn verschillende projecten uitgevoerd met kinderen uit achterstandsgroepen. Op basis van loting werd bepaald welke kinderen mochten deelnemen aan educatieve programma's en welke kinderen geen educatief programma kregen aangeboden. De ervaringen van deze kinderen in en na het onderwijs zijn gevolgd, soms wel 30 jaar lang. Daaruit komt naar voor dat deze programma's omvangrijke baten voor de samenleving en de deelnemers opleveren, zoals een verbetering van de kansen op de arbeidsmarkt en een vermindering van criminele activiteiten.

Verhoging van de kwaliteit van leraren kan eveneens leiden tot substantiële verbeteringen in de prestaties van leerlingen. Ook hiervoor haalt Kansrijk Kennisbeleid Amerikaans onderzoek aan. Onder andere een recente studie waarin een half miljoen leerlingen in de Amerikaanse staat Texas meerdere jaren zijn gevolgd. Scholing van leraren en financiële prikkels blijken kansrijke manieren te zijn om de kwaliteit van leraren en hun prestaties te verbeteren. Over de effectiviteit van andere mogelijke beleidsopties op dit terrein is (nog) geen hard onderzoek beschikbaar.

Als derde kansrijke optie op het gebied van het onderwijs, noemt het rapport nog het beleid gericht op het verminderen van voortijdig schoolverlaten. Een inventarisatie van studies met een experimentele opzet geeft volgens het Planbureau twee veelbelovende richtingen aan. Projecten die gebruik maken van financiële prikkels voor leerlingen, leraren en scholen blijken effectief te zijn. Positieve ervaringen zijn hiermee opgedaan in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Israël. Daarnaast zijn veelbelovende ervaringen opgedaan met langdurige en intensieve programma's met coaches, gericht op de sociale ontwikkeling van risicojongeren.

CPB Document 124, Kansrijk kennisbeleid, ISBN: 90-5833-282-9, is te bestellen bij: Bibliotheek Centraal Planbureau, Postbus 80510 2508 GM Den Haag, E-mail: bibliotheek@cpb.nl ; 9 euro.

Het complete rapport is ook te downloaden:
>> http://www.cpb.nl/