Gemeente Twenterand


Raad uiteindelijk akkoord met extra krediet gemeentehuis

De gemeenteraad heeft langdurig vergaderd over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een extra krediet van EUR 967.368,-- voor de (ver)nieuwbouw van het gemeentehuis in Vriezenveen. De fracties hebben zo lang vergaderd omdat de raad vorig jaar al had aangegeven wat de verbouwing maximaal mocht kosten.

Op 6 juni heeft de raad een hele avond gedebatteerd over de reden van de sterke kostenstijging en of die verwijtbaar is. Ook is gezocht naar mogelijke bezuinigingen. Op 20 juni heeft de raad opnieuw over het onderwerp vergaderd. Het college meent dat bezuinigingen niet mogelijk zijn zonder aan de kwaliteit van het gebouw te tornen. Volgens het college is het vernieuwde gemeentehuis functioneel van opzet zonder luxe. Het gemeentehuis moet voldoen aan kwaliteit van huisvesting voor burgers en ambtenaren

Alle fracties zouden het liefst vast willen houden aan het vorig jaar vastgesteld maximumbedrag van
EUR 6,3 miljoen. De fracties van Hart voor Twenterand, Gemeentebelangen Twenterand en drie leden van de CDA-fractie wilden niet instemmen met een hoger bedrag. Bovendien is het, volgens Gemeentebelangen Twenterand, heel normaal dat er in een te verbouwen deel nog behoorlijk wat aan meerkosten bij komt. Dat zou niet uit te leggen zijn aan de inwoners.

De fracties van de SGP, LLT, ChristenUnie, PvdA en zes leden van de CDA-fractie voelden zich ook in een ongemakkelijke positie. Afwijzen van het extra krediet betekende, volgens hen, dat de huisvesting van de gemeentelijke organisatie problematisch zou blijven. Bovendien voldoet het te verbouwen deel van het gemeentehuis dan niet aan alle ARBO-eisen. Er moest volgens de vijf fracties wat gebeuren. Langer wachten zou altijd prijsopdrijvend zijn, vanwege de verkoop van het gemeentehuis in Den Ham, het aantrekken van de economie en het risicoprofiel in de bouwwereld. Alternatieven waren niet voorhanden en ook daarvoor zou een forse prijsverhoging gelden om dezelfde redenen.

Na alle standpunten te hebben gehoord en alle `voors en tegens' tegen elkaar te hebben afgewogen zijn deze fracties, en dus een meerderheid in de raad, met de verstrekking van het extra krediet akkoord gegaan (15 stemmen voor, 6 tegen). De (ver)nieuwbouw van het gemeentehuis mag nu maximaal 7,3 miljoen euro kosten. Het college zal alles op alles zetten om binnen dit bedrag te blijven. De boodschap is duidelijk.

Belangrijk onderwerp was ook waar het extra krediet uit betaald zou moeten worden. Dat het de burger geen cent extra zou kosten (budgettair neutraal) was volgens enkele fracties zeer slecht gecommuniceerd met de burger. Je hebt het geld of je hebt het niet. En dat kun je anders ook teruggeven aan de burger, vonden de fracties. Bij de behandeling van de voorjaarsnota van 4 juli hebben de fracties CDA, LLT en CU een motie ingediend waarin een andere dekking voor dit extra krediet werd gevonden door een aantal bezuinigingen door te voeren (o.a. ontwikkeling gemeentelijke organisatie, integrale veiligheid). Bij stemming werd deze bezuiniging ook gedragen door de fractie van Gemeentebelangen Twenterand. De fracties van PvdA en Hart voor Twenterand stemden tegen, de SGP was bij de stemming niet aanwezig.

Het volledige raadsvoorstel van 23 mei is te vinden op www.twenterand.nl - Bestuur en Orgnisatie - Bestuurinformatie - Raad Hieronder kunt u de raadsvergadering beluisteren / downloaden.

raad20juni2006.wma