Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Op zoek naar innovatief vrijwilligerswerk van jongeren

Doe mee en win een studiereis naar Brussel!

Utrecht, 17 juli 2006 - Het NIZW International Centre nodigt iedereen uit voorbeelden in te dienen rond vrijwillige inzet van jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Ze worden tot eind september digitaal verzameld via www.nizw.nl/witboekconsultatie. Ze komen daarna beschikbaar in een digitaal compendium. Dat moet leiden tot uitwisseling van kennis en ervaring tussen organisaties, gemeenten en jongeren die nieuwe vormen van vrijwilligerswerk van jongeren zoeken. Of dat nu bij de sportvereniging of in het jeugd- en jongerenwerk is, in de zorg of in de culturele sector of in een combinatie daar van. Het ministerie van VWS gebruikt de voorbeelden straks als gereedschapskist voor de invulling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Onder de inzenders worden 10 plaatsen voor een gratis studiereis naar Brussel verloot.

Waarom deze verzameling?
Alle Europese lidstaten maken iedere twee jaar een rapportage over het beleidsterrein vrijwillige inzet van jongeren. Wat is er gedaan in het eigen land in de afgelopen twee jaar en welke rol hebben diverse organisaties, overheden en jongeren daarin gespeeld. De tweejaarlijkse rapportages zijn door de lidstaten afgesproken na adoptie van het EU Witboek Jeugd, een jeugdbeleidsstrategie van de Europese Unie. Het beleidsterrein vrijwillige inzet van jongeren, is afgesproken als één van de pijlers. Eind dit jaar moeten de rapportages worden ingediend bij de Europese Commissie. In Nederland is het ministerie van VWS, Directie Jeugdbeleid, de rapporteur. Het ministerie schrijft de rapportage na consultatie met het werkveld en jongeren. Het NIZW International Centre verzamelt voor deze overheidsrapportage nu in opdracht van het ministerie diverse voorbeelden van actief vrijwilligerswerk van jongeren in de vrijwilligerssector, de sport, het jeugd- en jongerenwerk, het ouderenwerk, de cultuursector en de zorg en via fondsen. De rapportage aan de Europese Commissie is echter slechts een aanleiding.tot dit initiatief. De Nederlandse overheid wil meer doen, vooral ook in de richting van het veld en de gemeenten en naar jongeren zelf.

Wat heeft het vrijwilligerswerk er zelf aan?
Vrijwilligersactiviteiten met en voor jongeren staan in Nederland hoog op de beleidsagenda. De afgelopen jaren zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen genomen om de vrijwillige inzet van jongeren te vergroten o.a. via maatschappelijke stages en ook in de nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning (WMO) is vrijwilligerswerk een speerpunt. Het ministerie van VWS wil daarom de uitkomsten van de consultatie breder gebruiken dan alleen voor de Europese Commissie. Het ministerie wil met deze voorbeelden aan gemeenten en het werkveld handvatten bieden bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die op 1 januari 2006 in werking treedt. De voorbeelden die bij elkaar worden gebracht dienen zo als gereedschapskist voor de uitvoering op lokaal niveau. Daarnaast is het compendium straks breed verkrijgbaar en dient zo als handboek van ´best practices´ voor iedereen die op zoek is naar nieuwe methoden en het wiel niet opnieuw wil uitvinden. Alle inzendingen worden in het compendium opgenomen.

Onder de inzenders worden tien plaatsen verloot voor gratis deelname aan een studiereis naar Brussel over jongeren en vrijwilligerswerk in de herfst van 2006. Het stramien voor het insturen van voorbeelden is te vinden op www.nizw.nl/witboekconsultatie. De digitale consultatie loopt tot 30 september 2006.

Meer informatie
Meer informatie over de consultatie en het EU Witboek Jeugd is verkrijgbaar bij Pink Hilverdink of Caroline Vink (NIZW International Centre, p.hilverdink@nizw.nl of c.vink@nizw.nl).

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling