Gemeente Lisse

Niet zwemmen in sloten en vijvers in Lisse

Op verschillende plekken in Lisse zijn onlangs enkele zieke eenden gevonden. Nog niet is vastgesteld of het gaat om botulisme. Wel zijn uit voorzorg borden geplaatst om omwonenden erop te attenderen dat het verboden is hier te zwemmen en te varen.

In Lisse zijn geen officiële zwemwaterlocaties. De waterkwaliteit van de singels (sloten en vijvers) in Lisse wordt dus ook niet gecontroleerd. Officiële zwemwaterlokaties worden aangewezen door de Provincie Zuid-Holland en zijn te herkennen aan een bord. De Provincie houdt toezicht op de kwaliteit van het water op de officiële zwemwaterlokaties. Voor informatie over zwemwaterlokaties kunnen geïnteresseerden terecht bij de zwemwatertelefoon: 070-4417550. Men kan op dit nummer ook terecht met klachten of vragen over de zwemwaterkwaliteit. Op de website van de provincie Zuid-Holland (www.zuid-holland.nl) en NOS-Teletekst pagina 725 kan men zien of er bij een bepaalde zwemgelegenheid iets bijzonders aan de hand is.

Geadviseerd wordt om kinderen erop te wijzen dat zij niet zwemmen en varen in vijvers en sloten in Lisse. Naast het gevaar voor mogelijke besmetting worden hierdoor ook de jonge watervogels verjaagd en de nog broedende watervogels verstoord. Bovendien is de kans groot dat oevervegetatie (waterplanten) hierbij vernield wordt. Alternatieve locaties in de omgeving die wel geschikt zijn voor een verkoelende duik zijn het zwembad, het Comomeer of de zee.

Vind u zieke of dode watervogels of andere dieren? Meld u dit dan bij de gemeente, telefoon: (0252) 433200. Raak dode of zieke dieren niet aan. Ontstaan er gezondheidsklachten na aanraking met water, zoals diarree, misselijkheid, braken, huid-, oog-, of oorklachten, koorts, raadpleeg dan uw huisarts. Voor meer informatie over zwemwaterkwaliteit en gezondheid kunt u contact opnemen met de GGD Hollands Midden, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 via telefoonnummer 071-5163381.