Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Persbericht
Datum 14 juli 2006
Kenmerk 107

Afscheid oud Stedelijk Museum

Amsterdam begint op 17 juli met de sloop van de bijgebouwen van het Stedelijk Museum. De Sandbergvleugel en de serre bij het oude restaurant maken plaats voor de bouw van het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. Hiermee wordt voorgoed afscheid genomen van het oude en voor velen vertrouwde Stedelijk. Aan het eind van het jaar beginnen de werkzaamheden aan de nieuwbouw en renovatie.

In 2008 opent het Stedelijk Museum haar deuren aan het Museumplein. De nieuwbouw herbergt twee expositiezalen waarvan de grootste ongeveer 4 keer zo groot is als de Erezaal in het Weissmangebouw. Het Weissmangebouw behoudt haar vertrouwde karakteristieken, zoals de monumentale hoofdtrap met de witte omloop en de zalen met het mooie bovenlicht. Na de renovatie voldoet ook dit gebouw aan de hedendaagse eisen. Het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten is met veel enthousiasme ontvangen. De Welstand en Monumentenzorg spreken van `een interessant ontwerp met een boeiende ontmoeting tussen oud en nieuw'.

Het komend halfjaar worden de vergunningsprocedures afgerond en wordt de renovatie en nieuwbouw Europees aanbesteed. De sloopwerkzaamheden duren tot en met oktober dit jaar. Na de sloop wordt, nadat de bouwvergunning is afgegeven, gestart met de bouw.

De totale kosten van de herontwikkeling van het Stedelijk Museum bedragen 96 miljoen (prijspeil juni 2006). Hiervan wordt circa 65 miljoen besteed aan het nieuwe Stedelijk Museum en 13 miljoen aan het nieuwe depotgebouw dat de komende jaren in het Westelijk Havengebied zal worden gebouwd. De rest is en wordt onder andere besteed aan de tijdelijke huisvesting in het Havengebied en in het TPGgebouw.

De gemeentelijke bijdrage aan de kosten is circa 71 miljoen. Daarnaast is er een bijdrage van derden van in totaal circa 25 miljoen, waaronder 5 miljoen van het Rijk (Ministerie van OC&W) en 3 miljoen van de Provincie Noord-Holland.



Gemeente Amsterdam