Dienstenbond CNV

Persbericht - Protestdemonstratie Medewerkers Distributiecentra Albert Heijn
14-07-2006

Dag: maandag 17 juli 2006
Tijd: start om 11.30 uur.
Plaats: Distributiecentrum Albert Heijn Zaandam, Hoofdtocht 1, 1507 CJ Zaandam

PERSBERICHT
Hoofddorp, 13 juli 2006

ULTIMATUM VERSTREKEN; PROTESTACTIE ALBERT HEIJN EEN FEIT Leden CNV Dienstenbond: Pas maar op; anders blijven we hier lekker plakken
Met het verstrijken hedennacht van het ultimatum dat CNV Dienstenbond gesteld had aan Albert Heijn is de protestactie van aanstaande maandag een feit. s Ochtends om 10.00 uur rijden vanuit de verschillende distributiecentra in het land bussen met medewerkers naar Zaandam om deel te nemen aan de manifestatie. In Zaandam onderbreken de medewerkers vanaf 11.30 uur hun werk voor de demonstratie. De mensen vanuit de distributiecentra in Zwolle, Geldermalsen, Tilburg, Pijnacker en Nieuwegein zijn op de bewuste dag vrijgeroosterd of hebben voor de demonstratie vrijaf genomen. Dit betekent dat het werk, met uitzondering van de werkonderbreking in Zaandam, in de distributiecentranog nagenoeg gewoon door gaat.

Het conflict bij Albert Heijn draait om twee eisen: twee procent salarisverhoging en gelijke beloning van de medewerkers. Wat betreft de looneis wil Albert Heijn niet verder gaan dan anderhalf procent, de loonsverhoging die de supermarktmedewerkers vorig jaar kregen. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Inmiddels zijn de economische vooruitzichten en die voor Albert Heijn in het bijzonder van een totaal andere orde. De looneis van twee procent is dan heel redelijk. Reken daarbij dat de medewerkers van de distributiecentra de afgelopen jaren de broekriem hebben aangehaald. Dan is het ook nog zo dat de distributiecentra al sinds mensenheugenis een eigen CAO hebben. Het vergelijk met de supermarktmedewerkers gaat dus niet op en is een gelegenheidsargument!

CNV Dienstenbond wil een zelfde honorering voor deeltijd-, uitzendkrachten en vast personeel. Uitzendkrachten en deeltijdwerkwerkers krijgen voor hetzelfde werk nu minder betaald. Naast scheve gezichten tussen medewerkers onderling op de korte termijn lijdt dit op langere termijn tot minder vaste contracten en dus structurele banen.

Met protestborden met leuzen als met lege schappen, weinig plakken en maak ons blij met twee procent erbij trekken distributiemedewerkers maandag aanstaande op naar het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Met een knipoog naar de zomerzegelactie protesteren de CNV-leden en hun collegas tegen de CAO plannen van hun werkgever. De demonstratieve optocht start om 11.30 uur bij het distributiecentrum in Zaandam en arriveert een half uur later bij het Hoofdkantoor. Daar zal namens CNV Dienstenbond gesproken worden door Rienk van Splunder, CAO-coördinator van de CNV Vakcentrale en door Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond.

Mocht deze actie niet leiden tot een andere houding van de directie, dan krijgen de acties een vervolg waarbij staking niet wordt uitgesloten. Daarbij zal het dan onvermijdelijk worden dat de bevoorrading naar de winkels toe stagneert.

Bij Albert Heijn werken 50.000 mensen. 4.000 werken in de distributiecentra, waar er zes van zijn: Zaandam, Zwolle, Geldermalsen, Tilburg, Nieuwegein en Pijnacker.