Rabo Champions Trophy Women

Nederland en Argentinië moeten op herhaling

Oranje Dames is er voor het eerst sinds 2003 niet in geslaagd om zich tijdens een groot internationaal toernooi te plaatsen voor de finale. Na de 2-3 nederlaag tegen Argentinië moet de formatie van bondscoach Marc Lammers aantreden in de strijd om het brons. Het Argentijnse team zal dan opnieuw de tegenstander zijn, terwijl China en Duitsland zich hebben geplaatst voor de finale.

Bondscoach Marc Lammers had zijn opstelling op één plaats gewijzigd. De tegen China matig spelende Sophie Polkamp moest als rechtsachter plaatsmaken voor Chantal de Bruijn. Verder bekeken tweede keepster Eveline de Haan en Vera Vorstenbosch de wedstrijd vanaf de tribune. Nederland ging furieus van start en Ellen Hoog forceerde al in de eerste minuut een strafcorner, die niks opleverde.

Raak
Zeven minuten later was het aan de andere kant wel raak. Keepster Lisanne de Roever kon een Argentijnse strafcornervariant eerst nog tegenhouden. Maar de rebound van Maria de La Paz Hernandez ging er vervolgens wel in (0-1). Het werd vier minuten later nog erger voor Oranje. Alejandra Gulla trok zich niks aan van de Nederlandse dekking en rondde een Argentijnse pass van net buiten de cirkel prima af. De bal verdween door de benen van de onfortuinlijke keepster De Roever.

Zelfvertrouwen
ien minuten later bracht Janneke Schopman de spanning terug in de wedstrijd. De verdediger maakte een door haar zelf aangegeven strafcornervariant met een prachtige snoekduik schitterend af (1-2). De treffer gaf Oranje zelfvertrouwen. Het was Kim Lammers, die met een handig lobje de gelijkmaker voor haar rekening nam. Een mooie actie van Ellen Hoog ging aan het doelpunt vooraf, terwijl Polkamp met een lange pass van achteruit de aanval had opgezet. 2-2 was tevens de ruststand.

Backhand
waalf minuten voor tijd was Argentinië al dichtbij de 2-3. Maar De Roever bracht redding door een inzet van Gabriela Aguirre, die op één metertje van de doellijn stond, te keren. Vlak voor tijd probeerde bondscoach Lammers met een extra aanvaller nog een overwinning uit het vuur te slepen. Het leverde niet het gewenste resultaat op. Integendeel. In de laatste minuut bepaalde Agustina Soledad Garcia met haar backhand op schitterende wijze de eindstand op 2-3. (JB)