Politie Groningen

Zaterdag 15 juli 2006

Provincie Groningen, 15-07-2006

Groningen: opstootje leidt tot aanhoudingen

De politie heeft vrijdagnacht in de Poelestraat vier mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het gaat om drie Stadjers (21, 22 en 26 jaar) en een 20-jarige man uit Aduard. Zij waren betrokken geweest bij een vechtpartij in een café. De vechtpartij is vervolgens buiten verder gegaan. Agenten hebben de twee groepen gescheiden en waren bezig met de aanhoudingen. Op dat moment gaf de 26-jarige een 23-jarige Stadjer een vuistslag in het gezicht. Hij gaf ook nog een ander persoon een vuistslag, maar die is weggegaan en heeft zich niet meer gemeld. De politie onderzoekt de toedracht en maakt proces-verbaal op. Aan het proces-verbaal van de 26-jarige wordt mishandeling toegevoegd. De heren mochten na verhoor het politiebureau weer verlaten.

Groningen: politie controleert bromfietsers

Vrijdagmorgen heeft de politie op de Kraneweg een bromfietscontrole gehouden. Hierbij zijn 26 brom- en snorfietsers gecontroleerd. Bij twaalf van hen werd een overschrijding van de constructiesnelheid geconstateerd. Daarnaast bleek bij drie brom- en snorfietsen de stuurinrichting niet goed te werken. Eén bestuurder had geen verzekeringsbewijs bij zich. Tenslotte bleek een ander niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat of rijbewijs.

Groningen: Stadjer gewond door val met scootmobiel

Een 60-jarige Stadjer is vrijdagmiddag op de Gorechtkade gewond geraakt. Hij reed in zijn scootmobiel richting de vijver en verloor door hoogteverschil de controle over zijn mobiel. Hierdoor sloeg hij achterover. Door de val had hij last van zijn hoofd en nek. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: Stadjers ingerekend voor mishandeling

De politie heeft vrijdagnacht in de Muurstraat twee Stadjers (31 en 45 jaar) aangehouden voor mishandeling. Een getuige zag dat de twee ruzie hadden. Een vriend van de 45-jarige, een 38-jarige Stadjer probeerde de boel te sussen en gaf de 31-jarige een klap. Hij moest dit bekopen met een slinger tegen zijn hoofd met een bromfietsslot. Hierdoor kwam hij ten val en liep een hoofdwond op. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. De aanleiding van de vechtpartij is nog niet duidelijk. De heren zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: Griek onder invloed

Een 24-jarige Griek is vrijdagnacht in de Oosterstraat aangehouden voor rijden onder invloed. Hij reed in zijn auto vanaf de Grote Markt de Oosterstraat in, tegen het verkeer in. Een blaastest wees uit dat hij alcohol had gedronken en op het politiebureau bleek dat hij 1,15 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat hij geen adres opgaf, is er overleg geweest met de officier van justitie. Die deed een schikkingsvoorstel van 500 euro voor het rijden onder invloed en 205 euro voor het rijden in verboden richting en een mankement aan zijn auto. Agenten hadden het vermoeden dat het paspoort van de verdachte niet origineel is. Hij werd ingesloten voor nader onderzoek door de vreemdelingenpolitie. Zijn auto werd aan een politiebureau gestald. Deze wordt pas weer meegegeven als hij zijn boete betaalt of zijn huidige adres opgeeft.

Leens: vrouw gewond door aanrijding

Een 83-jarige vrouw uit Leens is vrijdagavond op de kruising van de Wierde met de Achtervalge gewond geraakt door een verkeersongeval. Zij zat in de auto bij haar 91-jarige echtgenoot. Hij zag niet dat vanaf de Achtervalge een andere auto de kruising naderde en verleende hem geen voorrang. Zij botsten in de flank van deze auto, die bestuurd werd door een 18-jarige automobilist uit Wirdum. De verwondingen van de vrouw leken niet ernstig, maar ze is voor de zekerheid per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Leek: proces-verbaal voor snelle bromfietser

De politie maakt proces-verbaal op tegen een 16-jarige bromfietser uit Leek. Hij viel door de mand toen hij agenten met hoge snelheid tegemoet reed. Ze keerden en gingen achter hem aan. Hij werd met 80 km/uur geklokt. Hij moest mee naar het bureau en op de rollentestbank haalde de bromfiets 2 kw met gemak. Hij krijgt proces-verbaal voor overschrijding van de constructiesnelheid met meer dan 30 km/uur. Ook zijn kentekenbewijs werd ingenomen.

Niekerk: drie mannen gewond bij ongeval

Drie mannen uit Winsum (17, 19 en 23 jaar) zijn vrijdagnacht op de Zoutkamperweg gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Zij kwamen uit de richting van Niekerk en in een bocht verloor de 23-jarige bestuurder de controle over de auto. Gezien de sporen op het wegdek gaat de politie er vanuit dat er te hard gereden is. Zij zijn via de rechterberm tegen een boom in de linkerberm gebotst en in de sloot tot stilstand gekomen. Alle drie raakten gewond en werden naar een ziekenhuis gebracht. Van de bestuurder kon een blaastest worden afgenomen. Die gaf een indicatie aan dat hij alcohol had gedronken. Er werd een bloedproef afgenomen om het alcoholpromillage vast te kunnen stellen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op en een rapportage van het ongeval. De auto werd door een bergingsbedrijf uit de sloot getakeld en afgevoerd.

Delfzijl: bromfietsster zonder helm bekeurd

Agenten hebben vrijdagnacht op de Landstraat in Delfzijl een 18-jarige bromfietsster uit Wirdum bekeurd, omdat zij heen helm droeg. Ook had zij geen bromfietscertificaat en verzekeringsbewijs bij zich. Zij liet haar helm thuis. En jij? Kijk op www.checkjehoofd.nl: een project van Verkeershandhaving Groningen.

Nieuwe Pekela: alcomobiliste raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige automobiliste uit Nieuw Scheemda. Zij was op de Hamrikkerweg tegen een geparkeerde auto aangereden, maar niet gestopt. De benadeelde wist om wie het ging en schakelde de politie in. De vrouw werd bij haar woning in Nieuw Scheemda aangehouden voor rijden onder invloed. Een blaastest wees uit dat ze alcohol had gedronken. Op het politiebureau bleek dat ze 2,4 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op.

Marum: politie onderzoekt bedrijfsinbraak

De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een bedrijf aan de Noorderringweg. De inbraak vond plaats tussen donderdagavond 18.00 uur en vrijdagochtend 08.00 uur. De dader of daders zijn binnengekomen door op de eerste verdieping een raam te forceren.

Er werden meerdere computers en beeldschermen weggenomen. Ook werd een geldlade opengebroken, maar hierin was nagenoeg geen geld aanwezig. De technische recherche doet sporenonderzoek. Ook wordt een buurtonderzoek ingesteld.
Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1407, aantal overtredingen: 93, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Laan 1940-1945: aantal geregistreerde voertuigen: 1507, aantal overtredingen: 170, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur (afzetting in verband met wegwerkzaamheden).

Wildervank, K.J. de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 216, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Nieuwe Pekela, Provincialeweg N366: aantal geregistreerde voertuigen: 439, aantal overtredingen: 91, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur (in verband met
wegwerkzaamheden).