Nederlandse Islamitische Omroep

14 juli 2006

Onderwerpen NIO-radio zaterdag 15 juli van 19.50 tot 20.30 uur op radio 747

Srebrenica 11 jaar later
Een emotionele herdenking op het Plein in Den Haag. Afgelopen dinsdag was het elf jaar geleden dat ruim 7000 moslims in Srebrenica werden vermoord. Terwijl in Bosnië 505 slachtoffers werden herbegraven, werden hun namen één voor één op het Plein voorgedragen. De aanwezigen lieten na twee minuten stilte 505 witte ballonen op om de slachtoffers te eren. NIO-radio was aanwezig en maakte een reportage.

Geen stageplaats
Moslimstudenten die les willen geven, komen moeilijk aan de slag wanneer ze op zoek zijn naar een stageplaats. Veel scholen willen geen allochtonen aannemen met een islamitische achtergrond, omdat deze studenten een andere identiteit uitstralen. Voor NIO-radio een reden om Rubina Boasman van het SBO, Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt, voor uitleg te vragen.

Bilalschool erkend als Wereldschool
De Amersfoortse Bilalschool is uitgeroepen tot Wereldschool. Een school zonder racisme waar ze wereldburgers willen opvoeden. Op de islamitische basisschool is er veel oog voor het samenwerken met andere scholen, en dat heeft nu erkenning opgeleverd van het Landelijk Bureau ter voorkoming van Rassendiscriminatie (LBR). NIO sprak met Wilma Gerritsen van de Bilalschool.

Onderwerpen Nioscoop 16 juli, 12.33-13.03 uur Ned 1

Herdenking Srebrenica
Op de Balkan vond 11 jaar geleden de grootste genocide plaats in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Ruim 7000 mannen werden gedood nadat de moslimenclave Srebrenica in handen van de Serviërs was gevallen. Elke jaar op 11 juli worden de slachtoffers van Srebrenica herdacht. Ook In Nederland. Op het Plein in Den Haag werden tijdens de herdenking de namen voorgelezen van 505 geïdentificeerde slachtoffers, die op dezelfde dag in Srebrenica herbegraven werden. In Nioscoop een reportage van de herdenking.

Koran in braille
Blindheid hoeft natuurlijk geen enkele belemmering te zijn in het geloof. Al in de tijd van de profeet (vzmh) waren er moslims die niet konden zien en die zich toch de Koran eigen hadden gemaakt. Voor blinde moslims in onze moderne tijd is er nu een extra hulpmiddel bijgekomen: de Koran in braille. Sibel Baylan en Kadir Kocadag zijn beiden blind en moslim. Ze hebben onlangs de Koran in braille aangeschaft en zijn nu begonnen met de eerste verzen. Ze leggen uit tegen welke problemen ze aanlopen en hoe deze Koran in braille hun leven verrijkt.

Kalligrafie als eerbewijs
Voor moslims is de koran het letterlijke woord van God en dient daarom zo mooi mogelijk geschreven te worden. Een van de meer bekende islamitische kunsten is daarom de kalligrafie. Docent kalligrafie aan de islamitische Universiteit Europa, Mehmet Refii Kileci vertelt over deze kunst en toont enkele indrukwekkende voorbeelden.

Derwishen dans
De Derwishen dans heeft een religieuze essentie, het gaat om een spirituele toenadering tot de Schepper. De Turkse Soefi's hanteren deze dans bij de jaarlijkse herdenking van de grote islamitische mysticus uit de dertiende eeuw, Jelal ad-din Rumi. Volgens het verhaal streden joden, christenen en moslims om de eer om hem te begraven. Rumi, of Maulana geldt als een van de meest verlichte denkers uit de islamitische geschiedenis. Op zijn sterfdag dansen de Derwishen, ook in Nederland. Nioscoop doet verslag.

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl