Ministerie van Defensie

13-07-2006 17:16

fotoverkenningsysteem voor f-16âs afghanistan

De F-16âs op Kabul Airport worden per 15 juli voorzien van een speciaal luchtverkenningssysteem. De bestaande mogelijkheden om informatie te verzamelen wordt zo groter. Voor dit doel wordt het F-16 detachement uitgebreid met acht militairen, waaronder twee zogeheten âphoto interpretersâ.

Voor het gebruik van de Medium Altitude Reconnaissance System (MARS) luchtverkenningssystemen is onder meer ontwikkel-, afdruk- en randapparatuur meegestuurd en een speciale analyse- en (de)briefruimte in mobiele containers nodig.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt sinds 1996 over het MARS luchtverkenningssysteem voor de F-16. Met dit systeem worden op middelbare vlieghoogte fotoverkenningsvluchten uitgevoerd. Hiermee worden inlichtingen verzameld, doelen verkend of de resultaten van een inzet met wapens worden beoordeeld.

De cameraâs hangen onder de F-16. Het gaat om twee Recon Optical KS-87B daglichtcameraâs, die zijn uitgerust met 12 inch lenzen (306mm). Per camera wordt een filmcassette meegevoerd met 75 meter film geschikt voor ongeveer 600 opnames. In 2007 zal het nieuwe fotoverkenningsysteem Recce-Lite het huidige systeem vervangen.