Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Open dag archeologische opgraving 'Swifterbant'

Archeologen ontdekten weer nieuwe feiten over de zesduizend jaar oude Swifterbantcultuur.

Op zaterdag 15 juli is er een open dag bij de archeologische opgraving aan de Vuursteenweg bij Lelystad. De Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land Erfgoedcentrum zijn daar de afgelopen weken bezig geweest met onderzoek naar de 'Swifterbantcultuur', mensen die ruim zesduizend jaar geleden in dit gebied woonden. Leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, die ook bij de opgraving zelf zijn betrokken, zullen rondleidingen verzorgen en vertellen over wat het onderzoek opleverde. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de archeologie in de praktijk.

Ruim zesduizend jaar geleden was Flevoland een uitgestrekt kustmoeras met honderden riviertjes en kreken. In dit woeste en ontoegankelijke gebied leefden onder meer oerossen, edelherten, otters en bevers. En er waren ook mensen. Op oeverwallen langs de rivieren bouwden ze hun nederzettingen, ze leefden van jacht en visserij maar - en dat maakt dit volk bijzonder - ze verbouwden waarschijnlijk ook al graan. Eind jaren zestig, tijdens de ontginning van Oostelijk Flevoland, ontdekten archeologen restanten van zo'n nederzetting in de buurt van het dorpje Swifterbant, ten noordoosten van Lelystad. Heel bijzonder destijds was de ontdekking van een grafveld met negen lichamen. Sinds die tijd werden op meer plekken resten gevonden van bewoning uit deze periode, de Nieuwe Steentijd. Ze werden genoemd naar de plaats van die eerste opgraving: de Swifterbantcultuur.

Onder leiding van hoogleraar archeologie Daan Raemaekers voeren studenten van de Rijksuniversiteit Groningen sinds enkele jaren elke zomer nieuw onderzoek uit op de locatie van de bijna veertig jaar geleden ontdekte nederzetting. Vorig jaar werd onderzoek gedaan op een oude oeverwal. De opgravingsput werd dit jaar opnieuw geopend en nu werd dieper gegraven, tot in de oude rivierbedding. Doel van het onderzoek is meer te weten te komen over de leefwijze van de 'Swifterbanters'. Wat aten ze? Wat was hun belangrijkste jachtbuit? Verbouwden ze echt graan of namen ze het mee van elders? Waren het nomaden of woonden ze hier het hele jaar? Dit jaar richtte het onderzoek zich vooral op het landschap waar de Swifterbantmensen in woonden. Ook werd onderzocht of het riviertje als 'vuilnisvat' dienst deed, of er gevist werd en zo ja welke soorten vis werden dan gevangen.

Archeologisch medewerker Dick Velthuizen van Nieuw Land Erfgoedcentrum en leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland afdeling Flevoland hebben meegewerkt bij de opgraving. Tijdens de open dag op zaterdag 15 juli zullen leden van AWN van 11.00 uur tot 16.00 uur aanwezig zijn en vertellen over wat de opgraving zoal heeft opgeleverd. Tijdens de open dag gaat het werk aan de opgraving gewoon door en natuurlijk worden er ook diverse vondsten getoond.

De opgraving is toegankelijk via een kavelweg achter de boerderij aan Vuursteenweg 6. Bezoekers mogen hun auto in de berm parkeren. De opgravingslocatie is zelf niet toegankelijk voor auto's.