VVD


12-7-2006

VVD en PvdA dienen initiatiefwetsvoorstel in voor tegengaan controledrift Belastingdienst

De VVD en de PvdA in de Tweede Kamer hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om buitenproportionele controles van de Belastingdienst tegen te gaan. VVD'er Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink - de initiatiefneemster van het wetsvoorstel - is blij met de steun van PvdA'er Ferd Crone.

,,Door het initiatiefwetsvoorstel mede in te dienen creëren we een breed draagvlak voor het plan. We moeten uiteindelijk naar de situatie toewerken dat de Belastingdienst gewoon haar werk blijft doen, maar dat particulieren en ondernemers buitenproportionele controles tegen kunnen gaan door het te laten toetsen door de rechter'', stelt de liberaal.

Op dit moment worden tal van bedrijven onnodig lastig gevallen door de controledrift van de Belastingdienst. Het komt geregeld voor dat bedrijven alle emailcorrespondentie van de afgelopen drie jaar af moeten staan. Talloze vragenlijst en tijdrovende procedures zijn aan de orde van de dag. Dezentjé Hamming-Bluemink: ,,Natuurlijk is het van belang dat de Belastingdienst controleert en dat dat goed gebeurt. Maar er is ook een grens aan de controlewoede. Je kunt als ondernemer op dit moment bijna niets doen om onnodige controles tegen te gaan. De PvdA en wij voelen ons verplicht op hier tegen op te treden.''

Dankzij het initiatiefwetsvoorstel zullen bedrijven en ondernemers een middel tot hun beschikking krijgen om een rechter te laten oordelen of bepaalde controles gerechtvaardigd zijn of niet. Op deze manier besparen ondernemers tijd en geld. Daarnaast biedt het plan handvatten om de Belastingdienst verantwoording af te leggen over werkzaamheden waar dat nog niet gebeurt. Nu dat ook de PvdA zich achter het idee schaart, is een politiek draagvlak een feit. Op justitieel terrein is er al eerder gepleit voor opheldering van de situatie. De belastingrechter oordeelde al eerder dat er sprake was van een tekortkoming in de rechtsbescherming van belastingplichtigen. Hij stelde ook dat het aan de politiek is om hier verandering in te brengen. Ook staatssecretaris Vermeend was in 1997 voornemens om hier een lans voor te breken, maar een uitwerking bleef uit. Nu hebben de VVD en PvdA de schouders eronder gezet en zien de uiteindelijke wet graag tegemoet.

Mocht u het integrale initiatiefwetsvoorstel willen hebben, kunt u mailen naar d.dneef@tweedekamer.nl of bellen naar 070 - 318 2875. De tekst zal over een aantal dagen ook te vinden zijn op www.inekedezentjehamming.nl .