B EN W BERICHTEN 2006 - 26 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 11 juli 2006

Algemene Zaken

1. (11-07) Burgemeester en wethouders hebben besloten de gemeenteraad voor te stellen de wethouders De Boer en Bolsius aan te wijzen als leden van het algemeen bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Tevens hebben zij besloten wethouder De Boer voor te dragen als vice-voorzitter van het dagelijks bestuur van de DCMR.

2. (11-07) Het College dient een aanvraag in bij het Rijk voor extra middelen voor het meedoen van allochtone jeugd door sport. Het zwaartepunt van de aanvraag ligt op een actieve ondersteuning van de betrokken sportbonden.

Beleid

1. (11-07) Het College stemt in met de tijdelijke uitbreiding van huisvesting voor zeven groepen leerlingen van de Tyltylschool aan de Charloisse Lagedijk. Het gaat om een spoedaanvraag waarvan de kosten E 595.500,= bedragen.

2. (11-07) Het College stemt in met de ingebruikname en aanpassing van het pand voor basisschool IBS Noen aan de Rusthoflaan 56. Het gaat om een spoedaanvraag waar de kosten E 500.000,= van bedragen.

3. (11-07) Het College gaat ermee akkoord dat burgemeester Opstelten op 15 en 16 november een bezoek brengt aan Londen waar hij gastspreker is bij een jaarlijks RSC Heerendiner.

4. (13-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft twee rapportages vastgesteld van de Brandweer, de dS+V en de DCMR Milieudienst Rijnmond die gezamenlijke controles hebben uitgevoerd bij bedrijven met opslag voor gevaarlijke stoffen en bij de meel-, zetmeel-, graan- en veevoederbedrijven. De trajecten om een einde te maken aan overtredingen, zijn ingezet. Er zijn geen onveilige situaties aangetroffen.

5. Het College heeft de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling van de Intergemeentelijke Brandweer Oost (IBO) voor 2007 besproken. Deze begroting wordt jaarlijks door het bestuur van de IBO vastgesteld en naar deelnemende gemeenten voor commentaar gestuurd. Het College zal het bestuur van deze gemeenschappelijke regeling informeren over het Rotterdamse oordeel over hun begroting.

6. (13-07)Het College heeft kennisgenomen van de stand van zaken bij het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG) dat één van de 3 deelprojecten is binnen het Project Mainportontwikkeling Rotterdam, dat verder het deelproject Landaanwinning (Tweede Maasvlakte) en het deelproject 750 hectare natuur- en recreatiegebied omvat. In juni 2004 is door de verschillende partners een bestuursakkoord op hoofdlijnen ondertekend over de drie PMR-onderdelen. Het BRG-Programma bestaat onder meer uit de volgende leefbaarheidsprojecten: Warmtebedrijf, Calandspoorbrug, Kenniscentrum Geluid, Oostvoornsemeer, Landtong Rozenburg, Rivierparken, Stille Wegdekken, Geluidsschermen, Gebiedsgerichte Benadering en Stadspark Duinvallei. Oorspronkelijk was het Havenbedrijf Rotterdam NV. verantwoordelijk voor deze leefbaarheidsprojecten. Door de verzelfstandiging van het Havenbedrijf werd het zuiverder geacht de projecten onder te brengen bij een gemeentelijke dienst. Daarom zijn de leefbaarheidsprojecten overgedragen aan de dS+V en de condities aangegeven op basis waarvan de dS+V de uitvoering van het programma BRG ter hand kan nemen.

7. (11-07) Het College heeft kennisgenomen van het evaluatierapport Persoonsgerichte Aanpak 700 Overlastgevende verslaafden en besloten de bevindingen ter kennis van de raad brengen.

8. (11-07) Het College heeft besloten dat medewerkers van de gemeente Rotterdam hun vakbondlidmaatschap kunnen vergoeden via het zogenoemde cafetariamodel. Dit cafetariamodel (artikel 40 van het Ambtenarenreglement) maakt het mogelijk om het brutosalaris, de vakantietoelage of de eindejaarsuitkering te besteden aan door het College vast te stellen mogelijkheden. De werkgever houdt dan een deel van de bruto bezoldiging in. Zo kunnen alle ambtenaren op basis van die regeling, op fiscaal aantrekkelijke wijze een fiets aanschaffen voor het woon- werkverkeer. Medewerkers die dat willen, kunnen nu in ruil voor een verlaging van het brutosalaris, ook in aanmerking komen voor een fiscaal onbelaste vergoeding voor de vakbondscontributie. Deze bedraagt ongeveer E 150 per jaar. De ambtenaar moet wel jaarlijks aantonen lid te zijn van een erkende vakorganisatie.

9. (11-07) Het College heeft de wijziging van het Bezoldigingsbesluit 1993 vastgesteld. De wijziging betreft een salarisverhoging van 1,6% voor ambtenaren van de gemeente Rotterdam. Deze is per 1 februari 2006 ingegaan en vloeit voort uit het arbeidsvoorwaardenakkoord 2005-2007 voor gemeenten.

10. (11-07) Het College zal de Raad voorstellen de Verordening geldelijke voorzieningen decentrale besturen 2002 aan te passen. Het gaat om een kleine technische wijziging die nodig is vanwege de aanpassing van een Rijksregeling per 1 maart 2006. Met ingang van die datum kunnen raadsleden die een WAO uitkering ontvangen, op eigen verzoek hun raadsvergoeding verlagen. Hiermee kan een verlaging van de WAO-klasse die uiteindelijk leidt tot een inkomensachteruitgang, worden voorkomen. Deelraadsleden hebben dezelfde rechtspositie als raadsleden, waardoor de wijziging van de Verordening nodig is.

11. (11-07) Het College heeft een medewerker van OBR met onmiddellijke ingang ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim.

12. (11-07) Het College heeft een eerder ontslagbesluit van een medewerker van Museum Boijmans van Beuningen gehandhaafd. De bezwaren van de appellant zijn ongegrond verklaard. In tegenstelling tot het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) zal het College de ontslaggrond niet wijzigen.

13. (11-07) Het College heeft in tegenstelling tot het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC), een eerder ontslagbesluit van een medewerker van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) gehandhaafd. De bezwaren van de appellant zijn ongegrond verklaard.

14. (11-07) Het College heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het feit dat de VROM-inspectie een onderzoek is begonnen naar de wijze waarop de gemeente haar VROM taken uitvoert. Het gaat met name om de uitvoering van taken die voortvloeien uit de Wet Milieubeheer, de Wet op de Ruimtelijke ordening en de Woningwet. VROM voert dit onderzoek periodiek uit bij iedere gemeente; Rotterdam zit in het onderzoeksprogramma van 2006.

15. (11-07) Het College heeft directeur dS+V opgedragen het ontwerp voor het bestemmingsplan 'Struisenburg' ter inzage te leggen. Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt, kan iedereen eigen zienswijzen indienen. De grenzen van het plangebied volgen in het oosten de kade van het Boerengat en de Boerengatkade, in het noorden de Oostzeedijk, in het westen de Honingerdijk en de Abram van Rijckevorselweg en in het zuiden de Maasboulevard en het water van de Nieuwe Maas. Het gaat om een overwegend conserverend plan en zal als zodanig de bestaande situatie vastleggen met beperkte mogelijkheden voor enkele ontwikkelingen.

16. (11-07) Het College heeft besloten de Onwikkelingsmaatschappij Dordtselaan BV. voor te dragen aan de minister van VROM met het verzoek deze aan te wijzen als wijkontwikkelingsmaatschappij. De Dordtselaan is een van de hotspots in Rotterdam die de gemeente met een integrale aanpak weer aantrekkelijk probeert te maken. Dit gebeurt o.a. door woningverbetering. Om de sociaaleconomische ontwikkeling in de wijk te bevorderen heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Dordtselaan al een aantal woningen aangekocht voor verbetering. Door de aanwijzing als wijkontwikkelingsmaatschappij kan men gebruikmaken van de speciale regeling van het Rijk voor probleemwijken, waarbij er geen dubbele overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald bij aankoop van woningen.

Schriftelijke vragen

(11-07) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van het raadslid:

. De heer Mosch (Leefbaar Rotterdam) over volkstuinen in Rotterdam. . De heer Reijkersz (Leefbaar Rotterdam) over de opvangfunctie van de Pauluskerk. . De heer Van Muijen over energiemanagement voor de gemeente Rotterdam. . De heer Oosterhoff (Christenunie-SGP) over het verdwijnen van de strippenkaart in de regio Rotterdam nog voor de komst van de OV chipkaart.

/////


---- --