Socialistische Partij

De Wit over FNV-plan voor WW: voorzichtig met rechten werknemers

11-07-2006 * De vakcentrale FNV komt met een plan om vakbonden en werkgevers in de toekomst verantwoordelijk te maken voor de Werkloosheidswet (WW). De taak van de overheid wordt beperkt tot het vaststellen van de uitkeringshoogte, de duur van de uitkering en de eisen waaraan voldaan moet worden om een uitkering te krijgen. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Als de uitvoering beter kan, moet je dat verder onderzoeken. Maar de WW is een fundamenteel recht voor werknemers, daar moet je niet aan tornen. Er is dus vooral voorzichtigheid geboden."

De Wit In het plan van het FNV betalen de werknemers en werkgevers de werkloosheidspremies en zorgen de bedrijven zelf voor de werkloosheidsuitkering bij ontslag. Met het plan wil het FNV het beroep op de werkloosheidsuitkeringen verlagen en werkgevers er toe aanzetten te investeren in scholing en begeleiding van werknemers. "We zijn benieuwd naar de concrete uitwerking, maar gooi niet direct alles overhoop, daar wordt niemand wijzer van," waarschuwt De Wit.

De SP ziet in eerste instantie een aantal voordelen in het voorstel. Nu is de WW van `niemand'. Door sociale partners verantwoordelijk te maken, leg je de bal neer bij die spelers die invloed hebben op de duur van de werkeloosheid. Het dwingt werkgevers meer dan nu om werknemers te blijven scholen en ontwikkelen. Nu zal het de werkgever bij wijze van spreke worst zijn wat er met een werknemer gebeurt zo gauw die ontslagen is. Als ontslag niet voorkomen kan worden zal de werkgever in dit nieuwe plan de werknemer op weg moeten helpen naar ander werk. Hoe langer iemand werkloos is, hoe meer dat de werkgever kost. In dat opzicht werkt het plan preventief.

Minder enthousiast is De Wit over de vergelijking met de privatisering van de WIA, de nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering. "Die WIA is duidelijk nog geen succes, mensen komen nauwelijks aan het werk. Ook is de private verzekering van de WIA duurder dan de publieke verzekering."

Bij de WIA sluiten werkgevers zelf contracten af met verzekeraars. De SP voelt er weinig voor om de uitvoering van fundamenten van de sociale zekerheid zoals de WW aan commerciële verzekeraars over te laten. Het winstoogmerk zal het belang van de werkloze werknemers overschaduwen. Ook is het de vraag of werkgevers nog mensen zullen aannemen met een hoog risico, zoals bijvoorbeeld ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. In de nieuwe opzet zullen werkgever gebaat zijn bij jonge en gezonde mensen die soepel van de ene naar de andere baan te begeleiden zijn.

De werkgeversorganisatie VNO/NCW ziet zijn kans schoon om koehandel te bedrijven. De werkgevers willen wel nadenken over een andere opzet van de WW, in ruil voor versoepeling van het ontslagrecht. "Ik ga er van uit dat de vakbonden zich niet laten verleiden tot een dergelijk handjeklap. Versoepeling van het ontslagrecht is en blijft onbespreekbaar," aldus De Wit.