Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

06-22/ 11 juni 2006

NMa gaat fusie zorginstellingen Noord-Brabant nader onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van twee zorginstellingen uit Noord-Brabant nader onderzoeken. Volgens de NMa kan door de concentratie van Stichting Zorggroep West- en Midden Brabant (ZWMB) en Stichting Amarant (Amarant) een economische machtspositie worden versterkt op de markt voor persoonlijke verzorging en verpleging thuis in Midden-Brabant. Een dergelijke machtspositie kan nadelige consequenties hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod van persoonlijke verzorging en verpleging in Midden-Brabant. Daarom heeft de NMa besloten dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist.

De betrokken instellingen bieden onder meer persoonlijke verzorging en verpleging thuis, huishoudelijke verzorging en begeleiding aan. Op grond van het tot nu toe verrichte onderzoek concentreren de zorgen van de NMa zich op de markt voor persoonlijke verzorging en verpleging in de zorgkantoorregio Midden-Brabant. Hoewel ZWMB zich van oudsher richt op ouderen en Amarant op verstandelijk gehandicapten, wordt het onderscheid naar doelgroep in de thuiszorg steeds kleiner. Dit is mede het gevolg van de zogenaamde 'ontschotting' in de AWBZ waardoor er voor zorginstellingen geen belemmeringen meer zijn om thuiszorg te bieden aan meerdere doelgroepen. De NMa ziet de thuiszorgmarkt voor ouderen en verstandelijk gehandicapten daarom vooralsnog als één markt.

ZWMB heeft in de regio Midden-Brabant meer dan driekwart van de markt voor persoonlijke verzorging en verpleging thuis in handen. Op deze markt is Amarant een van haar grotere concurrenten en een concurrent met potentie om de activiteiten op het gebied van persoonlijke verzorging en verpleging thuis uit te breiden. Na de fusie valt deze concurrent weg en kan de economische machtspositie van ZWMB worden versterkt.

Op de markten voor huishoudelijke verzorging en begeleiding ziet de NMa geen mededingingsproblemen.

Indien ZWMB en Amarant een vergunning aanvragen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan. In de vergunningsfase zal de NMa diepgaand onderzoek doen naar de daadwerkelijke gevolgen van de ontschotting en de mate waarin de verschillende zorginstellingen onderling concurrentiedruk uitoefenen.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl

Met vriendelijke groet,

NMa Webredactie


---
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl