Unicef



Gaza: bombardement op energiecentrale ontwricht dagelijks leven 11 juli 2006, New York - Israël heeft op 28 juni een energiecentrale in de Gazastrook vernietigd. Dit heeft enorme consequenties voor de bevolking in dit Palestijnse gebied.

De Verenigde Naties vrezen dat de levensomstandigheden van de bevolking in de Gazastrook ernstig zullen verslechteren. Het gebied zit tussen de 12 en 18 uur per dag zonder stroom. Dit heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor het watervoorzieningsbedrijf in de Gazastrook, dat zijn noodgeneratoren moet aanspreken om de pompen te laten werken. Er is daardoor minder drinkwater beschikbaar. Ook ziekenhuizen hebben een tekort aan stroom en hetzelfde geldt voor molens, voedselproducenten en bakkerijen. Vaccins en medicijnen moeten koel worden vervoerd en bewaard en dat wordt nu ook een stuk moeilijker.

Behalve het stroomtekort, kampt de Gazastrook met een tekort aan medicijnen, voedsel en met het feit dat inwoners van de Gazastrook maar zeer beperkt mogen reizen. Vooral zieke mensen, die buiten Gaza moeten worden behandeld, lijden hieronder.

Bedplassen
Unicef maakt zich met name zorgen om de kinderen in de Gazastrook. Zij leven continu in een omgeving vol geweld, onveiligheid en angst. Volgens hulpverleners vertonen kinderen in de Gazastrook angst- en uitputtingsverschijnselen en neemt het aantal kinderen dat last heeft van bedplassen toe. De gevolgen van het bombardement op de energiecentrale maken hun levensomstandigheden er niet beter op.

Door het bombardement op de energiecentrale zijn de levens van 1,4 miljoen mensen, waarvan bijna de helft kinderen, ontwricht. De Verenigde Naties vinden dan ook dat Israël de energiecentrale moet herstellen. Zij wijzen erop dat de burgers in de Gazastrook onevenredig zwaar door het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden worden getroffen. De situatie in het gebied kan gemakkelijk verslechteren als door militaire acties nog meer burgerdoelen zullen worden getroffen.