RWI: Arbeidsmarkt vraagt specifiek startniveau per sector

Raad voor werk en inkomen

PERSBERICHT

RWI: Arbeidsmarkt vraagt specifiek startniveau per sector

Den Haag, 11 juli 2006

Sectoren verschillen onderling in hun wensen over het opleidingsniveau van starters in hun bedrijven. Er zijn bedrijven en sectoren waar schoolverlaters zonder startkwalificatie, maar wel met een afgeronde VMBO-opleiding, een baan met perspectief kunnen vinden. Anderzijds zijn er ook bedrijven en sectoren die een hoger instroomniveau dan het startkwalificatieniveau eisen. Bij sommige sectoren kan een starter met een startkwalificatie binnen komen, maar is vervolgens scholing noodzakelijk om verder te groeien. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) raadt sectoren daarom aan een eigen sectorstartniveau te definiëren om zo aan te geven welk opleidingsniveau minimaal nodig is om in die sector met perspectief aan de slag te gaan. De RWI heeft vandaag zijn advies over het sectorstartniveau aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de Stichting van de Arbeid aangeboden. De voorstellen van de RWI dragen bij aan het vergroten van de werkgelegenheid voor jongeren en aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

De RWI benadrukt dat het sectorstartniveau geen eindstation is. De kans op een duurzame baan neemt aanzienlijk toe naarmate een starter een hogere opleiding heeft gevolgd. In de gevallen waarin een sectorstartniveau lager ligt dan het niveau van de algemene startkwalificatie, blijft het uiteindelijk behalen van een startkwalificatie dan ook van groot belang. Voorbeelden van sectoren waar het sectorstartniveau onder het algemene startkwalificatieniveau kan komen te liggen, zijn de bouw, de gezondheidszorg en de handel. In sectoren als het onderwijs, de elektrotechniek en de grafische industrie wordt daarentegen een hoger niveau gevraagd.

Volgens de RWI biedt het definiëren van een sectorstartniveau op minimaal drie gebieden toegevoegde waarde. Ten eerste biedt het sectorstartniveau zicht op de vereisten voor een succesvolle start op de arbeidsmarkt. Het maakt daarbij duidelijk dat daarvoor niet altijd een startkwalificatieniveau nodig is. Ten tweede maakt het sectorstartniveau zichtbaar op welke sector jongeren zich bij de beroepskeuze het beste kunnen richten. Ten derde biedt het inzicht in vraag en aanbod van kwalificaties in de sector, voor starters maar ook voor het zittend personeel. Dit geeft sectoren een handvat bij het ontwikkelen van sectoraal arbeidsmarkt- en loopbaanbeleid.

Het kabinet heeft de RWI in februari 2006 gevraagd een nader voorstel uit te brengen over de wenselijkheid van specifieke startniveaus voor sectoren, naast het algemene startkwalificatieniveau. Hieronder wordt verstaan het niveau dat minimaal door iedere schoolverlater moet zijn behaald om met succes op de arbeidsmarkt te kunnen starten. Onderwijskundig wordt dit vertaald in minimaal een opleiding op MBO-2 niveau, HAVO of VWO. Sectorstartniveau betekent vervolgens een startniveau per sector, dit niveau kan overeenstemmen met het algemene startkwalificatieniveau, maar het kan ook hoger of lager zijn. De RWI adviseert om jongeren die met een afgeronde VMBO- of MBO-1 opleiding het voortgezet onderwijs verlaten niet meer als voortijdig schoolverlaters te registreren, omdat er sectoren zijn waar deze jongeren aan de slag kunnen. De Raad waarschuwt wel dat deze groep op de arbeidsmarkt kwetsbaar is en blijft. Volgens de RWI is het dan ook van groot belang dat deze groep in staat wordt gesteld om alsnog een startkwalificatie te behalen.

De RWI vindt het een taak van de sociale partners om in sectoren het sectorstartniveau te bepalen. Sociale partners moeten per sector over voldoende gegevens beschikken. Het gaat dan over vraag naar en aanbod van arbeid en over de duurzaamheid van werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de reïntegratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.

Voor de redactie,