Unicef



Unicef bouwt scholen en gezondheidscentra in Pakistan 11 juli 2006, Islamabad - Unicef bouwt 500 permanente scholen en ongeveer 70 gezondheidscentra in de Pakistaanse gebieden die in oktober vorig jaar door een aardbeving zijn getroffen. Hiervoor wordt 150 miljoen dollar uitgetrokken. De aarbeving verwoestte of beschadigde bijna 10.000 scholen en er valt dus een enorme klus te klaren.

Unicef wil ervoor zorgen dat wat nieuw wordt gebouwd, beter is dan wat er vóór de aardbeving stond, in het Engels build back better genoemd. De scholen en gezondheidscentra die gebouwd worden zijn daarom aardbevingsbestendig. Daarnaast zal Unicef de aanleg van duizend aardbevingsbestendige systemen voor de watervoorziening realiseren.

Structurele verbeteringen Het build back better-principe wordt niet alleen in letterlijke zin toegepast. Unicef wil ook structurele verbeteringen doorvoeren in het onderwijs, de gezondheidszorg, de zorg voor schoon water, sanitatie en hygiëne en de bescherming van kinderen. Ongeveer 20.000 onderwijzers en 4.000 gezondheidswerkers worden bijgeschoold, via scholen en gezondheidswerkers zal aan de bevolking voorlichting over hygiëne worden gegeven en er zullen inspanningen gedaan worden om het aantal ondervoede kinderen omlaag te brengen.

500.000 kinderen naar school Unicef wil midden 2008 bereikt hebben dat ongeveer 500.000 kinderen in de aardbevingsgebieden naar school gaan. Het gaat hierbij om alle kinderen die voor de beving ook al onderwijs volgden en om dertig procent van de kinderen die nu niet naar school gaan.

Moeilijk begaanbaar
Het zal niet makkelijk zijn al deze doelen te bereiken. De getroffen regio kampt met regen, landverschuivingen en moeilijk begaanbaar terrein. Veel dorpen kunnen alleen te voet of met jeeps worden bereikt.

Unicef werkt bij de bouw van de scholen en gezondheidscentra samen met de Earthquake Reconstruction and Rehabilitation Agency (ERRA), een organisatie die deel uitmaakt van de Pakistaanse regering.