Socialistische Partij

Ontsporing chloortrein toont aan dat dure afspraak wordt geschonden

11-07-2006 * Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is zeer onaangenaam verrast over de ontsporing van chloorwagons in Hengelo afgelopen nacht. Afspraken over het stoppen van chloorvervoer blijken niet te worden nageleefd, terwijl AKZONobel in ruil voor de transportstop 57 miljoen euro heeft gekregen.

Al in 2002 nam de Kamer de motie Van Velzen aan, waarna toenmalig minister Pronk een convenant tekende met AKZONobel om per 1 januari 2006 te stoppen met structurele chloortransporten. Het kabinet koos er voor chloorvervoer niet direct wettelijk te verbieden maar AKZONobel af te kopen voor 57 miljoen euro. Dat in de uitvoering van dit kostbare convenant vertragingen ontstonden is niet gemeld en bleek pas toen Van Velzen hierover vragen stelde.

Een uiteindelijk verbod op structurele chloortransporten zou uiterlijk op 1 juli 2006 in gaan. Van Velzen: "Door de ontsporingen van vannacht blijkt dat tegen alle afspraken in nog van deze gevaarlijke wagons rondrijden. Gelukkig had het ongeval dit keer geen ernstige consequenties voor werknemers, omwonenden en milieu. Maar veel mensen hebben hun steun gegeven aan onze actie `Rood sein voor de chloortrein'. De overheid heeft voor 57 miljoen een dure belofte gekocht: per 1 juli zouden er geen structurele chloortransporten meer zijn. Die belofte wordt niet nagekomen en staatssecretaris Van Geel heeft daarom een hoop uit te leggen."
Zie ook:
* Rood sein voor de chloortrein!