Arriva


10 juli 2006

Wisseltrofee Help Vandalisme Afbreken naar SBO De Kamperinghof Oosterwolde

De op veel basisscholen inmiddels bekende wisseltrofee van de projecten Loop Niet mee en Help Vandalisme Afbreken wordt aanstaande dinsdag 11 juli weer uitgereikt. SBO De Kamperinghof uit Oosterwolde is over het schooljaar 2005-2006 tot winnende school uitgeroepen. De trofee wordt dit jaar overhandigd door CBS It Skûlplak uit Burgwerd. Op deze school is Help Vandalisme Afbreken 11 jaar geleden van start is gegaan.

Help Vandalisme Afbreken is een project voor leerlingen in de groepen 7 en 8 en voor eerstejaars in het voortgezet onderwijs. Het project wordt apart ingezet, maar ook als onderdeel van het preventieproject Loop niet mee! van de politie Fryslân. Het Arriva project Help Vandalisme Afbreken bezoekt op jaarbasis ongeveer 220 scholen. Specifiek lesmateriaal en een bijbehorende video ondersteunen Arriva-voorlichter en projectleider Cor Sterkenburg om de leerlingen bewust te maken van de gevolgen van vandalisme. De Anti-Vandalismebus waarmee Arriva de scholen bezoekt maakt steevast veel indruk bij de leerlingen. De opvallend met graffiti versierde bus is uitgerust met allerlei voorbeelden van vandalisme, zoals kapotgesneden busstoelen en een vernielde brievenbus. Sterkenburg bezoekt samen met zijn partner vooral scholen in de noordelijke provincies, maar komen ook in andere delen van Nederland.

De wisseltrofee is sinds 1999 in omloop. De klas waarin de bewustwording van het
anti-vandalisme het sterkst leeft, wordt met de ontvangst van de bokaal beloond. Tijdens het bezoek van het projectteam van Help Vandalisme Afbreken aan de scholen wordt er na de les een rapport samengesteld. Gekeken wordt in hoeverre docent en leerlingen het onderwijs vasthouden en hoe het onderwerp leeft of gaat leven tijdens de lessen. Een waarneembare voorbereiding van de docent telt ook mee. Het projectteam maakt na elk bezoek de balans op. Tijdens de evaluatie van het afgelopen seizoen bleek de strijd te gaan tussen de Meester Duitserschool uit Oosterwolde, de Van Maasdijkschool uit Heerenveen en de uiteindelijke winnaar De Kamperinghof ook uit Oosterwolde.