Staphorst, 10e etappe skeelercompetitie, 8 juli 2006

Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Karlo Timmerman boekt eerste overwinning voor eigen publiek

Karlo Timmerman heeft vanavond in zijn woonplaats Staphorst zijn eerste wegwedstrijd bij de A-rijders gewonnen. In de hectische massasprint versloeg Timmerman de Australiër Michael Byrne, die tweede werd, en klassementsleider Sjoerd Huisman uit Andijk, die de derde plaats pakte. Byrne ging de eindsprint al vroeg aan, waardoor Timmerman vanuit tweede positie werd gelanceerd. De 19-jarige rijder van Timmerman-Powerslide had niet gedacht dat hij voor eigen publiek zou kunnen vlammen. "De laatste wedstrijd, twee dagen geleden in Hoogeveen, ging niet zo goed. Daardoor was het zelfvertrouwen wat minder, maar hiermee is het wel weer terug," aldus Timmerman, die gelooft dat hij goed op koers ligt voor het EK.

Timmerman is tweevoudig Nederlands kampioen op de 500 meter op de piste. In de 42-km-wedstrijden van de World Inline Cup fungeert hij gewoonlijk als knecht voor zijn Franse kopman Yann Guyader. Timmerman heeft bewezen inmiddels een goede allrounder te zijn. "Maar lang en hard doorgaan kan ik niet. Ik ben een sprinter. Een puntenkoers of de 100 km in Hallum zul je mij niet gauw zien winnen."
In de World Cup-wedstrijden ligt de gemiddelde snelheid volgens Timmerman hoger. "Daardoor kun je iets makkelijker mee als ze demarreren. In Nederlandse wedstrijden zijn de versnellingen harder, omdat ze vanuit een iets lager basistempo komen. Dat maakt het zwaarder."
De finale gaf flink wat duw- en trekwerk te zien. Timmerman: "Het parcours is hier smal en iedereen wil winnen." Sjoerd Huisman, derde: "Maar in Hoogeveen gebeurde er ook van alles in de finale, en daar zijn het lange, brede wegen." De treintjes van de ploegen posteerden zich in de laatste ronden voorin en probeerden hun sprinters in stelling te brengen.
Er waren pogingen gedaan tot het vormen van een kopgroep, maar meestal kwam die niet ver. Met tien minuten te gaan was er een ontsnapping met acht man, met onder meer Byrne, Huisman, Roy Boeve, die vierde werd, en Geert Plender. Ingmar Berga, afgelopen donderdag nog winnaar in zijn woonplaats Hoogeveen, verzette veel werk, maar mengde zich niet in de hectiek van de finale. Ook Emiel Blauw (Roden) en Nederlands kampioen Gary Hekman (Gramsbergen) waren geregeld voorin te zien. Zij handhaafden zich op de plaatsen vijf en zes. Cristijn Groeneveld uit Heerhugowaard behaalde zijn beste uitslag tot nu toe met plek zeven.
Het criterium in Staphorst draait vaak uit op een massasprint. Het parcours van 900 m is bijna vanuit alle posities te overzien. Het gladde asfalt en de tamelijk scherpe bochten maken het een ronde voor technici en sprinters. Zelfs de helling in het parcours maakt de ronde niet selectiever. De gemeente had de finishstraat nog eens extra mooi gemaakt met een nieuwe asfaltlaag.

Dames
Bij de vrouwen maakten Hilde Goovaerts en Angeline Thomas, die dit seizoen zo'n beetje de overwinningen verdelen, wederom de dienst uit. De zege ging dit keer naar Goovaerts, voor Thomas. De Belgische Jelena Peeters finishte als derde. Daarna volgde landgenote Wendy Vallons en Anniek ter Haar was op de vijfde plaats de eerste Nederlandse. "Ik vind het zó leuk," zegt Hilde Goovaerts, die al ruim tien jaar een topper is, over de skeelercompetitie. Omdat er in België steeds minder wegwedstrijden worden georganiseerd, reizen de Vlaamse vrouwen en mannen al jaren het Nederlandse wedstrijdciruit af. Goovaerts bereidt zich deze dagen op het EK voor op de baan van Heerde.

B-rijders
Rick Smit uit Hem boekte zijn derde zege bij de B-rijders. De Noord-Hollander, die de betere sprint in de benen heeft, ging de eindsprint al vóór de voorlaatste bocht aan. Sander de Graaff uit Rijswijk (NB) eindigde als tweede en behoudt na tien etappes de leiding in het klassement. Peter Bakker uit Scharmer pakte de derde plaats. Er waren steeds ontsnappingspogingen, maar niemand slaagde. "Dit parcours is te snel en te overzichtelijk om weg te blijven," aldus Sander de Graaff, die het diverse malen probeerde. Met een kwartier te gaan leek een kopgroep te ontstaan met De Graaff, thuisrijder Gerard Haasjes en Peter Bakker. Daarna was er een poging van opnieuw De Graaff, Jouke Hoogeveen (Amsterdam) en Rob Wessels (Hardenberg). Verder waren onder meer Wessel van Loon (Haule) en Jort van Zutphen (Wirdum) actief voorin. Twee ronden voor het eind was er een valpartij met Pieter Lassche, Klaas van de Wal en Mark Hobma, waar ook enkele andere rijders hinder van hadden.

C-rijders
Bart de Vries uit Haule behaalde zijn eerste overwinning bij de C-rijders. De broer van Elma en Bob was te snel voor Erwin Mesu uit Middelburg, die tweede werd, en Jelmer Looijesteijn uit Katwijk, die beslag legde op de derde plaats.

Veteranen
Nederlands kampioen Geert Kruims uit Een triomfeerde bij de veteranen. Hij was in de eindsprint Henk Lankhof uit Aalten te snel af. André van der Burg uit Delft eindigde op enige afstand als derde.

Uitslagen: www.skatebond.nl