Ingezonden persbericht


Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

Onderwerp: vragen ex art.37 RvO inzake sluiting vliegveld MAA Maastricht, 8 juli 2006

Geacht College,

Via de media hebben wij vernomen dat een vijftal afdelingen van Groen Links, waaronder de afdeling Maastricht, het plan hebben bekend gemaakt mbt het sluiten van vliegveld Maastricht-Aachen. De gezamenlijk afdelingen van Groen Links zullen zowel de fractie binnen Provinciale Staten alsmede de fractie in de Tweede Kamer actief benaderen voor het realiseren van hun plannen. Als belangrijkste motief wordt het verminderen van het vliegverkeer boven het Heuvelland genoemd. Het verlies aan werkgelegenheid is in dit geval ondergeschikt voor Groen Links, aldus de berichten in de media.

In de jaarrekening 2005 is door het College verantwoording afgelegd waarin wordt vermeld dat de gemeente alleen nog aandeelhouder is van de "lege" NV luchthaven Maastricht omdat de noodzaak voor het houden van risicodragende aandelen door lokale en regionale overheden is verdwenen nu Omniport en Dura vermeer 100% aandeelhouder zijn van de NV Holding businesspark luchthaven Maastricht. Tevens heeft uw College als ambitie gesteld:
. Behoud van de luchthaven Maastricht Aachen Airport
. Versterking na te streven door specialisatie en samenwerking tussen luchthavens

Dit is aanleiding voor ons tot het stellen van de volgende vragen;


1. Blijft het College bij haar standpunt het uitgezette beleid mbt vliegveld MAA te continueren?


2. Bent u het met ons eens dat de plannen van Groen Links een nieuwe bedreiging betekend voor:


. De werkgelegenheid in Zuid Limburg, met name voor een groot aantal banen op het vliegveld zelf, het businesspark rondom het vliegveld maar ook voor het MECC en de toeristenbranche.
. De vestiging van Herrar's en de ambitie van uw College mbt het ontwikkelen van Maastricht tot culturele hoofdstad
. In strijd is met de ambitie van uw College om een groei van 4.000 arbeidsplaatsen te realiseren.

Wij zijn van mening dat een eventuele sluiting van het vliegveld MAA een gering invloed heeft op het aantal vliegbewegingen in het luchtruim boven Zuid-Limburg.


3. Bent u het met ons eens dat een eventuele sluiting een negatief effect zal hebben op het personenvervoer en het vrachtvervoer aangezien het aantal verplaatsingen alleen maar zal toenemen.

In afwachting op uw reactie,

Met vriendelijke groet namens de SBM-fractie,

J.M.A.F. Steijns

John Steijns, fractie voorzitter Stadsbelangen Mestreech.telf.043-3617496


---- --