LTO Noord


Informatie
MRSA-test bij ziekenhuisopname voor varkens- en vleeskalverhouders

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft besloten om bij het opnamebeleid in zieken- en verpleeghuizen varkens- en kalverhouders te testen op MRSA. LTO Nederland vindt dit een goede zaak als voorzorgsmaatregel.

Het RIVM stuurde afgelopen week een brief aan zieken- en verpleeghuizen en aan LTO Nederland over het nieuwe beleid voor methicilline resistente staphylococcus aureus (MRSA). Daarin staat dat deze instellingen varkenshouders en vleeskalverhouders of andere personen die beroepsmatig in direct contact staan met varkens en kalveren dit moeten laten weten voorafgaande aan de opname. De behandelend arts test ze dan preventief op MRSA. Indien nodig worden ze apart verzorgd.

LTO varkenshouderij ziet geen enkele reden voor ongerustheid richting de gezondheid van varkenshouders en hun gezinsleden. In de afgelopen drie jaar was slechts ongeveer 2% van alle MRSAâ s (ongeveer 1500) gerelateerd met varkens of kalveren. Het dragen van de bacterie is over het algemeen niet gevaarlijk en men merkt er niets van. Het kan gevaarlijk worden bij ernstig zieke mensen.

LTO vindt het positief dat er adviezen worden gegeven aan varkenshouders over waar ze op moeten letten. De extra maatregelen die nu bij opname in een ziekenhuis worden genomen geven de zekerheid dat eventuele gezondheidsproblemen worden voorkomen en direct de juiste behandeling ingezet kan worden.

De onderzoeken die zijn uitgevoerd naar aanwezigheid van MRSA bij varkens en varkenshouders vindt de vakgroep varkenshouderij ontoereikend. De bevindingen zijn gebaseerd op relatief weinig onderzoeksgegevens. De vakgroep vindt het daarom noodzakelijk dat extra onderzoek wordt uitgevoerd om te toetsen of de voorzorgsmaatregelen die nu worden genomen terecht zijn.

Dit ook in het licht van het zeer strikte MRSA-beleid dat de Nederlandse Overheid in vergelijking tot andere landen voert. Een nauwere betrokkenheid van LTO en andere betrokken brancheorganisaties bij het onderzoek en het opstellen van adviezen vindt LTO gewenst. Mede op verzoek van de vakgroep is er volgende week een informatiebijeenkomst.

Meer informatie over MRSA is te vinden op de website van het RIVM, in het bijzonder het gedeelte âVeel gestelde vragen over MRSA bij varkensâ.

Vakgroep LTO Varkenshouderij, zaterdag 8 juli 2006