Korps Landelijke Politiediensten

Het was niet best met de bandjes

Preventieve caravancontrole bij grensovergangen

het was niet best met de bandjes

Bergh, Venlo en Breda, 08-07-2006 o Ruim 350 bestuurders van personenautos, voornamelijk voorzien van caravans, meldden zich vanochtend bij de service-info punten voor de grensovergangen op de rijkswegen A16, A12 en A67. In meer dan 50% van de gevallen was er wel iets mis met één of meer banden van de vakantiecombinaties. Te weinig spanning, onvoldoende profiel, gescheurde en onjuiste banden waren de meest voorkomende euvels. Op de slagzin van het Nieuwe Rijden: Hoe is het met de bandjes? Kon slechts worden geantwoord: Niet best.

De service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, de Douane en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze keer waren er ook Duitse en Belgische agenten aanwezig. 3VO en Het Nieuwe Rijden, met haar bandenpartners, sloten zich dit jaar voor het eerst bij deze preventieve controles aan.

Bij de grensovergang Hazeldonk op de rijksweg A16 viel het mee met de drukte. Zon 75 vakantiegangers melden zich vrijwillig voor een laatste controle aan hun combinatie. Van de 27 combinaties die door de ANWB zijn gewogen bleken er 14 teveel lading mee te voeren. Zware spullen uit de caravan gingen in de auto en lichte spullen in de caravan. In twee gevallen was er sprake van een overgewicht van 200 kilo. Het lozen van het meegevoerde water scheel al een hoop in gewicht. Euromaster controleerde in het kader van het Nieuwe Rijden de bandenspanningen en verving 2 banden constateerde in meer dan 40% van de gevallen te weinig spanning. De ANWB\Wegenwacht kwam 30 keer in actie voor defecten aan verlichting, stekkers en sigarettenaanstekers (!). De zekeringen konden de spanning van de DVD-spelers niet aan en brandden door. Twee fietsendragers werden opnieuw vastgezet. Carglass repareerde 5 sterretjes en zette een koplamp, spiegelglas en een stootstrip vast.

Bij de grensovergang Venlo op de rijksweg A67, parkeerplaats Zwarte water melden zich zon 150 vakantiegangers. Ook hier was het niet best gesteld met de banden. Profile Tyrecenter\Vredestein had haar handen vol aan het vervangen van banden. Twee banden van lichte bagagewagentjes waren gescheurd., op twee caravans zaten banden bestemd voor personenautos en één bestuurder liet ter plaatse alle vier de banden van zijn auto vervangen omdat deze minder dan 1,6 mm profiel hadden. De ANWB\Wegenwacht repareerde diverse stekkers en verlichtingsgebreken. Tweede kamerlid Lia Roefs bracht een werkbezoek aan deze preventieve controle en was enthousiast over de opzet en de tevreden vakantiegangers.

Bij de grensovergang Bergh op de rijksweg A12 reden 125 caravanners de parkeerplaats Oudebroeken. Zij konden daar een antieke motor met zijspan van de Wegenwacht aanschouwen en een beroep doen om de moderne Wegenwachters. Zij constateerden dan in een aantal gevallen de kwaliteit van de remvloeistof te wensen over liet. Naast diverse reparaties aan de verlichting vervingen zij ook een losbreekremkabel die aan een zijden draadje hing. Twee caravanbezitters dachten alles in orde te hebben totdat bleek dat het dakluik tegen de wind in open stond. In 30 % van de gevallen was er sprake van een lichte overbelading. Eén caravan was zonder lading al te zwaar en moest de voortent naar de auto verhuizen. Carglass verving diverse ruitenwisserbladen. Profile Tyrecenter\Vredestein constateerde in 50% van de gevallen onderspanning in de banden, verving 7 banden en trof twee verdroogde banden aan.

De Duitse en Belgische politie gaven de laatste verkeersinformatie van hun land en de afwijkende voorschriften op verkeersgebied. 3VO deelde het Goochem gordeldier uit aan de jonge passagiers achterin die gebruikt maakten van een kinderbeveiligingsmiddel of een gordel. De ouders kregen een verrassingspakket met BOB sleutelhangers en andere promotiemiddelen. De Verkeerspolitie leidde alles in goede banen en gaf adviezen voor een veilige reis. Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op de vakantiecheck. Van A naar Beter gaf de laatste informatie over de wegwerkzaamheden tijdens de vakantieperiode in Nederland.

Er vielen geen bekeuringen, omdat de bestuurders zich vrijwillig hadden gemeld. Voor de geconstateerde gebreken werden passende oplossingen gezocht. De doelstelling om de Nederlandse vakantieganger probleemloos de grens over te helpen werd daarmee ruimschoots gehaald.

Zaterdag 22 juli is er nog een servicepunt op de rijksweg A7 in de gemeente Scheemda, parkeerplaats Medernertol. De controletijden zijn van 06.30 uur tot 12.30 uur.