Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 8 juli

Fryslân, 08-07-2006 o Politieberichten van vrijdag 7 juli 07.00 uur t/m zaterdag 8 juli 13.00 uur

Leeuwarden: politie zoekt getuigen mishandeling
De politie heeft vrijdagochtend vroeg twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een mishandeling (zie daarvoor het laatste politiebericht van vrijdag 7 juli 2006). Er is al met verschillende getuigen gesproken, maar de politie wil graag met nog meer mensen in contact komen die getuige zijn geweest van de mishandeling. Zij worden verzocht via het telefoonnummer 0900 8844 met de politie contact op te nemen.

Burgummermeer: speedboot uitgebrand
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een brand op een speedboot op het Burgummermeer. Een 24-jarige inwoner van Jistrum was een proefvaart aan het maken. De schipper hoorde een harde knal en zag dat zijn boot in brand stond. Hij probeerde het vuur nog te blussen, echter zonder resultaat. Hierna sprong de man overboord, waarna hij door toevallig passerende passanten aan boord werd genomen. De brandende speedboot dreef vervolgens richting een rietkraag. De brandweer, die met een blusboot was uitgerukt, kon voorkomen dat deze niet vlam vatte. De speedboot is uiteindelijk gezonken. De eigenaar gaat er voor zorgen dat deze wordt geborgen.

Jubbega/Oudehorne/Heerenveen: algemene verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag een gordelcontrole gehouden op de Gorredijksterweg te Jubbega en de Oldeberkoperweg te Oudehorne. Op de eerste locatie droegen 12 bestuurders geen gordel, op de tweede zeven. Ook is die middag gecontroleerd op de Industrieweg in Heerenveen. Hier zijn 23 bekeuringen uitgedeeld, vooral aan vrachtwagenchauffeurs. In totaal zijn donderdag enkele honderden bestuurders gecontroleerd op het wel of niet dragen van de gordel.

Leeuwarden: alcoholcontrole
De politie heeft van vrijdagavond 21.00 uur tot zaterdagmorgen 04.00 uur op verschillende locaties in Leeuwarden alcoholcontroles gehouden. In totaal 463 bestuurders legden een ademproef af. Daarvan moesten er 15 mee naar het bureau voor een ademanalyse. Tegen dertien bestuurders (waaronder zeven beginnende bestuurders) werd proces-verbaal opgemaakt omdat ze daadwerkelijk te veel hadden gedronken. Twee bestuurders hadden zelfs zoveel gedronken (610 en 700 ug/l) dat hun rijbewijs werd ingevorderd.

Harlingen: bromfietser aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag op de Achlumerdijk een 24-jarige bromfietser uit Harlingen aangehouden. Surveillerende politiebeambten zagen de man met hoge snelheid zonder helm op een brommer rijden. Toen ze hem staande wilde houden, reageerde hij niet en probeerde op zijn bromfiets te ontkomen. Korte tijd later konden de agenten hem achterhalen. Hij begon zich vrijwel meteen te verzetten, waarop de Harlinger werd aangehouden en naar het politiebureau werd overgebracht. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Terschelling West: strandzeiler aangereden
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op het Noordzeestrand bij Terschelling West. Een 25-jarige strandzeiler stond daar naast zijn voertuig, toen hij werd aangereden door aan andere passerende strandzeilwagen. De bestuurster daarvan, een 18-jarige plaatsgenote, was door een windvlaag de macht over het stuur verloren. Het slachtoffer werd met mogelijk rugletsel per SAR helikopter naar het MCL vervoerd. Daar bleek de man geen
noemenswaardig letsel te hebben opgelopen.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagavond hulp verleend bij een aanrijding op de Stadsrondweg-Zuid, waarbij een 35-jarige inwoonster van Beverwijk letsel opliep. De vrouw zat naast haar 36-jarige echtgenote in de auto, die op de kruising met de Zuidwesthoekweg van achter werd aangereden door een andere personenauto. De bestuurder van deze auto, een 20-jarige inwoner van Scharsterbrug, had te laat gezien dat de auto voor hem voor het oranje verkeerslicht afremde. De Beverwijkse werd met onder meer nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Franeker: aanhouding
De politie heeft zaterdagmorgen op de Voorstraat een 18-jarige automobilst uit Dronrijp aangehouden. De man werd tijdens een controle staande gehouden en bleek een busje pepperspray in bezit te hebben. Hij werd daarop wegens verboden wapenbezit aangehouden. Een andere inzittende van de auto, een 22-jarige inwoner van Franeker, bleek bovendien in het bezit van een hoeveelheid cocaïne. Hij werd eveneens door de politie aangehouden. Beide mannen werden naar het politiebureau overgebracht.

Dokkum: inbraak winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkelpand aan de Keppelstraat. Getuigen zagen een man zaterdagochtend omstreeks 03.20 uur een ruit van de winkel inslaan en vervolgens een aantal flessen drank meenemen. De ter plaatse geroepen politie heeft de omgeving nog naar de man afgezocht, maar hem niet meer aangetroffen. Een andere getuige heeft de man nog wel op de Molensteeg en de Woudpoorterbrug gezien. De dader wordt omschreven als een ca. 25-jarige man met kort krullend blond haar, die was gekleed in een wit T-shirt en een blauwe spijkerbroek.

Harlingen: aanhoudingen na diefstal
De politie heeft zaterdagmorgen twee inwoners van Harlingen van 21 en 18 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen zagen hoe de twee van een schuur bij een woning aan de Ernst Casimirstraat een zinken dakgoot probeerden weg te nemen. Op grond van het opgeven signalement werden de verdachten korte tijd later door de politie aangehouden op een paadje langs de Bolswardervaart. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Burgum: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg, die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag. Men kwam het pand binnen door een deur te vernielen, waarna een nog onbekend geldbedrag en een laptop werden gestolen. Een 41-jarige inwoner van Burgum deed aangifte.