Ingezonden persbericht


CNN PRESENTS: BODY PARTS

Onthullende documentaire over gebrek aan zorg en regelgeving bij afstaan van organen door levende donoren

Iedere week sterven meer dan 125 mensen terwijl ze wachten op een levensreddende orgaantransplantatie. Genereuze mensen kiezen ervoor om als levende donor te fungeren en een van hun organen af te staan. In een onthullende documentaire doet CNN verslag van de complexe ethische vraagstukken en post-operatieve uitdagingen van levende orgaandonatie in CNN Presents: Body Parts, dat uitgezonden wordt op zaterdag 8 juli om 21.00 uur.

De vraag naar organen neemt toe, het aantal levende donoren overstijgt het aantal dode. Een groeiend aantal "Barmhartige Samaritanen" - donoren die hun organen afstaan aan vreemden - doet de discussie oplaaien over wie mag fungeren als levende donor. Body Parts ontdekte dat sommige chirurgen goedkeuring geven aan donaties van kinderen onder de 10, drugsverslaafden en zelfs geesteszieken.

Ethicus Art Caplan, een toonaangevende ethicus op het gebied van orgaantransplantatie van de Universiteit van Pennsylvania, beschrijft de uitdaging van het prioriteiten stellen rond orgaandonatie. "Ze (transplantatie chirurgen) denken niet in eerste instantie aan de donoren. Ze denken aan de ontvangers, ze denken aan wat het betekent om levens te redden, dat is waarvoor ze het doen, waarvoor ze betaald krijgen."

Terwijl de ontvangers van organen over het algemeen levenslange nazorg krijgen is de screening en nazorg van de orgaandonoren veel minder goed geregeld en bestudeerd. Er is geen nationale registratie voor orgaandonoren en zo'n 10 procent van de donoren krijgt te maken met complicaties na de operatie. Vaak is het de verantwoordelijkheid van de donor zelf ­of hun familie en vrienden­om de fysieke, emotionele en financiĂ«le lasten te dragen die volgen na de operatie. Sommige donoren worden zelfs zwaar ziek of overlijden na hun operatie.

De kijkers ontmoeten de zussen Stephanie en Sarah Slaght, uit East Smithfield, Pennsylvania, die moeten leren leven met een mislukte nieroperatie die ertoe leidde dat beide jonge vrouwen de rest van hun leven te kampen hebben met medische problemen. Hun moeder, Jane Slaght, is de wanhoop nabij en zit financieel aan de grond door de medische complicaties.

Body Parts vertelt ook de verhalen van Rhonda Boone en Vickie Hurewitz, beiden weduwe sinds hun echtgenoten stierven aan de gevolgen van leverdonaties. Ze zijn nu voorvechters van een betere donor screening en follow-up en ze zijn succesvol geweest in het aanpassen van een aantal wetten die levende orgaandonatie reguleren.

De documentaire volgt Dr. Robert Montgomery, een chirurg van het Johns Hopkins Comprehensive Transplant Center, tijdens zijn gesprekken met patiënten en tijdens transplantatie operaties. Kathleen Sampson, doneert haar nier aan een man, getrouwd en vader van twee kinderen, die haar zeer dankbaar is omdat hij door de transplantatie kan stoppen met de nierdialyse. Waar Kathleen Sampson pas na haar operatie achter komt is dat de man die haar nier krijgt voor de rest van zijn leven wordt begeleid door artsen, terwijl Kathleen zelf het moet doen met twee nacontroles.

Verpleegster en nierdonor Donna Luebke, bestuurslid van het United Network for Organ Sharing, het bureau de orgaantransplantatie in de VS faciliteert, zegt dat het belangrijk is om levende donortransplantatie te reguleren en te monitoren: "Ik wil het aantal levende donoren niet zien toenemen totdat we de benodigde veiligheidsaspecten hebben ingebouwd.....Er is geen supervisie...We moeten kunnen aantonen dat we gekwalificeerde nazorg kunnen bieden, en dat kunnen we op dit moment niet.”

De documentaire 'CNN Presents: Body Parts' duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 8 juli om 8.00 uur, 16.00 uur en 21.00 uur

Zondag 9 juli om 8.00 uur en 21.00 uur

Voor meer informatie zie: www.cnn.com/cnnpresents

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht