Bijeenkomst UMTS de Pijp uit

AMSTERDAM, 20060626 -- Zaterdag 8 juli, 13.30 ­ 16.30 uur. Badcuyp, 1e Sweelinckstraat 10, Amsterdam Op deze bijeenkomst komen zaken als de toegepaste techniek, de gezondheidsaspecten, elektrosmog, plaatsingsbeleid en protestvormen aan bod. Met deelname van stadsdeelpolitici, deskundigen en buurtbewoners.


De onrust in het land over de plaatsing van UMTS-masten op onze daken neemt toe. De elektromagnetische straling die de zendmasten veroorzaken, leidt op tientallen locaties in het land tot gezondheidsklachten. Het onlangs gepresenteerde 'Zwitsers onderzoek' doet daar niets aan af: de proefkonijnen zijn door de Zwitsers kortstondig blootgesteld aan de straling, terwijl in de praktijk burgers soms hun leven lang vlak onder een zendmast moeten wonen.

Ook in de Pijp zijn er klachten: omwonenden van zorginstelling D'Oude Raai hebben de handen ineen geslagen en begin dit jaar het comité UMTS de Pijp Uit opgericht. Vagen aan de deelraad en het verzenden van protestbrieven hebben onder meer geleid tot een raadsvoorstel van GroenLinks en de VVD om het aantal zendmasten op D'Oude Raai tijdelijk te halveren. In de Rivierenbuurt hebben bewoners van de Waalstraat en Maasstraat de plaatsing van zendmasten weten tegen te houden.

Op de bijeenkomst van 8 juli komt de vraag aan de orde of de straling van de zendmasten gedefinieerd kan worden als milieuvervuiling. Hierover buigen hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders en Michiel Haas (Ned. Instituut Bouwbiologie en Ecologie) het hoofd. En indien er sprake is van milieuvervuiling, waar blijven de milieuorganisaties dan?

Damir Bunicich (Netwerk Meldpunt Gezondheid & Milieu) en hoogleraar medische wetenschap Frans Meijman belichten de gezondheidsaspecten. Zij worden vooraf gegaan door buurtbewoners, woonachtig onder of naast zendmasten, die hun verhaal doen in verband met klachten over hun gezondheid.

Aan stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries en politici Bram Bos (GroenLinks) en Ron Kat (PvdA) worden vragen voorgelegd over het toegepaste plaatsings- en verwijderingsbeleid van de zendmasten, aansprakelijkheid, schadeclaims en de rol die de centrale stad speelt in deze kwestie, vertegenwoordigd door wethouder milieuzaken Marijke Vos (o.v.b.).

Tot slot komen tegenstanders van zendmasten aan het woord, zoals van het comité UMTS de Pijp uit en uit de Waal-/Maasstraat. Aan de hand van succesvolle voorbeelden wordt de aanwezigen uitgelegd wat men zoal kan ondernemen om plaatsing en verwijdering van zendmasten mogelijk te maken. M.m.v. Willem Bos (UMTS Pijp Uit), Joke van Wittmarschen (Waalstraat) en Joost van Bennekom (jurist).

In de pauze (rond 13.30 uur) zal voor de deur van de Badcuyp op straat het 'eerste UMTS-gevarenbord' worden gepresenteerd.

EINDE PERSBERICHT




Ingezonden persbericht