Politie Groningen

Fietsen graveren zaterdag 8 juli

Stadskanaal, 28-06-2006 o Nog altijd worden er veel fietsen gestolen. Zo ook in Stadskanaal. Dat is voor de politie aanleiding om op zaterdag 8 juli op het politiebureau in Stadskanaal fietsen te gaan graveren. Tussen 9.00 uur en 16.00 uur is iedereen welkom aan het Geert Teisplein om gratis de postcode in een fiets te laten graveren. Op deze manier is het eenvoudiger een aangetroffen gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar te bezorgen.

Voorkomen van diefstal

Onderstaande tips kunt u gebruiken om diefstal van uw fiets te voorkomen of om de opsporing van uw gestolen fiets te bevorderen:


1. Gebruik altijd twee verschillende sloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een kwalitatief goed kabel- of kettingslot.


2. Zet uw fiets goed op slot: omsluit met het fietsslot het voorwiel én de schuine framebuis en maak het slot vervolgens ergens aan vast (een fietsenrek, hek, brugleuning e.d.). Zet uw fiets overigens nooit alleen aan het voorwiel vast.


3. Stal een fiets bij voorkeur in het zicht van mensen die ergens zitten of staan. Een dief wordt liever niet bekeken.


4. Bewaar thuis de kenmerken van uw fiets (framenummer, merk, type en kleur). U kunt hiervoor gebruik maken van een
registratiekaart. Deze is op te halen bij het politiebureau in Stadskanaal.


5. Overweeg een verzekering tegen diefstal voor uw (nieuwe) fiets te nemen.


6. Gaat u verhuizen? Laat dan de rijwielhandelaar een kruis door de oude postcode graveren en de nieuwe gegevens er onder zetten. Doet u het vooral niet zelf, want dat maakt een fiets onnodig verdacht.

Aangifte

Mocht uw fiets toch worden gestolen, doet u dan in elk geval aangifte op het politiebureau of via internet. Dat vergroot wel degelijk de kans dat u uw fiets terugkrijgt. Als de politie een fietsendief weet aan te houden, blijkt vaak dat de verdachte meerdere
fietsendiefstallen op zijn geweten heeft. Op dat moment worden er andere aangiftes bij gepakt om te kijken of de verdachte daar mogelijk ook mee te maken heeft. Heeft u geen aangifte gedaan, dan is het terugvinden van uw fiets overgeleverd aan louter toeval.