Provincie Utrecht

8 en 9 juli 2006: Gratis Rondje Musea in de stad Utrecht

20-6-2006 -

Op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2006 vindt het vierde Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. Aan deze actie doen 36 musea mee, waaronder negen in de stad Utrecht. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee het museumbezoek wil stimuleren.

8 en 9 juli 2006: Gratis Rondje Musea in de stad Utrecht

Op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2006 vindt het vierde Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. Aan deze actie doen 36 musea mee, waaronder negen in de stad Utrecht. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee het museumbezoek wil stimuleren.

Inwoners van de stad Utrecht en directe omgeving kunnen een gratis rondje maken langs de volgende musea:


- Volksbuurtmuseum Wijk C (Waterstraat 27, geopend 11- 17 uur) De geschiedenis van de roemruchte wijk van Anton Geesink wordt getoond door foto's, voorwerpen, documenten, winkelinterieurs en de tijdelijke tentoonstelling 'Zucht naar gezelligheid' over Utrecht 80 jaar geleden.


-Aboriginal Art Museum (Oudegracht 176, geopend 11-17 uur) Dé plek in Europa voor verrassende, hedendaagse Aboriginal kunst is het Aboriginal Art Museum. In de feestelijke jubileumtentoonstelling `Opening Doors' ziet u kleurrijke kunst uit de Australische woestijngemeenschap Yuendumu. Hoogtepunt zijn 12 beschilderde deuren van de school uit Yuendumu. Een sprekende speurtocht leidt kinderen door de tentoonstelling.


-Museum Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38, geopend 11-17 uur) Reli-rockers, gospelsingers en internetbijbels, slechts een kleine greep uit de verrassende tentoonstelling "De God van Nederland: Hedendaagse fotografie". Vier jonge vooraanstaande fotografen (duo's) geven op eigentijdse wijze hun visie op de actualiteit van christelijke geloofsbeleving in Nederland. (Vanaf begin september is de vaste collectie van het compleet vernieuwde museum weer te bewonderen.)


-Centraal Museum en Dick Bruna huis (Nicolaaskerkhof 10, geopend 12-17 uur)
Dit oudste stedelijke museum van Nederland is bekend vanwege de collecties van Utrechtse meesters als Rietveld, Dick Bruna en Jan van Scorel.


-Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat 106, geopend 11-17 uur) In dit veelzijdige wetenschapsmuseum vindt u wisselende exposities en fraaie collectie instrumenten, kunstvoorwerpen en rariteiten. Op dit adres is er ook een museumtuin "De Oude Hortus" en "Jeugdlab", waar kinderen als jonge wetenschappers kunnen experimenteren.


-Sonneborgh Museum & Sterrenwacht (Zonnenburg 2, geopend zondag 11-17 uur. Zaterdag gesloten)
Bezoekers kunnen in dit 16de eeuwse bolwerk een rondleiding volgen, maar ook zelf door de telescopen van de sterrenwacht kijken.


-Kasteel de Haar (Kasteellaan 1, geopend zaterdag 10-17 uur) Eén van de grootste en sprookjesachtige kastelen van Nederland, herbouwd door de bekende architect Cuijpers. Het kasteel is op eigen gelegenheid te bekijken en biedt een unieke collectie kunstschatten en rijst op in een romantisch park met vijverpartijen en leuke doorkijkjes.

Moluks Historisch Museum (Kruisstraat 313, geopend 13-17 uur) Centrum voor de Molukse cultuur. De vaste tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Molukse bevolking in Nederland, sinds hun komst in 1951 uit Indonesië


-Nederlands Waterleiding Museum (Lauwerhof 29, geopend zaterdag 11-16 uur en zondag 13.30-17 uur)
Dit museum bevindt zich in een monumentale watertoren en vertelt het verhaal over de drinkwatervoorziening in Nederland. Hoog in de toren is er een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Gratis museumfolder
Een gratis folder met informatie over alle 36 deelnemende musea in de provincie Utrecht kunt u downloaden vanaf www.gratisrondjemusea.nl. Of bestel een exemplaar bij verkoop@provincie-utrecht.nl, tel. 030- 258 2228. De folder is ook verkrijgbaar bij alle deelnemende musea, lokale VVV's, gemeentehuizen, bibliotheken, hotels en bungalowparken in de provincie Utrecht.