Rabo Champions Trophy Women


Gouden tips voor de Nationale Shell Strafbalcompetitie

De finale van de Nationale Shell Strafbalcompetitie staat weer voor de deur. Op zaterdag 8 juli strijden de districtkampioenen om de felbegeerde titel. Wie wil winnen, moet ijs- en ijskoud zijn. Joris Hiebendaal is zo'n type. Zelfs in een vol Wagener Stadion hield hij vorig jaar zijn hoofd koel. Lees zijn gouden tips én die van andere kenners.

Niet twijfelen, maar doen. Dat is het motto van Joris Hiebendaal, speler van HDM jongens B1 en uitblinker in het nemen van strafballen. Hij begon er zes jaar geleden mee, nadat hij de toenmalige international Stephan Veen op tv een strafbal zag nemen. `Ik dacht: dat wil ik ook kunnen', zegt Joris, die vanaf dat moment elke training op zijn strafbal is gaan trainen. Na eindeloos oefenen kreeg hij het kunstje onder de knie. Tot nu toe heeft Joris, die afgelopen seizoen de overstap maakte van KZ naar HDM, nog nooit een strafbal in een wedstrijd gemist. Ook bij HDM is hij de eerste man. Niet zo vreemd natuurlijk, als je de strafbalkoning van Nederland bent. `Ik push hem altijd hard in de hoek. Links of rechts, dat maakt me niet uit', legt Joris uit. `Ik heb wel als regel dat ik altijd op safe push. Ik zoek nooit helemaal het randje op. Liever hard op het doel, dan tegen de paal.' Wanneer Joris naar de strafbalstip toeloopt, weet hij vaak al waar hij gaat pushen. Het begint allemaal bij de observatie van de keeper. `Je kijkt hoe hij duikt. Welke hoek kiest hij, hoe hoog springt hij op. Op basis daarvan weet ik precies hoe hard en hoog ik moet pushen om hem te verrassen. Ik verander nooit op het laatste moment mijn hoek. Als ik dat doe, gaat het fout.'

Meer tips voor de perfecte strafbal

Wil jij volgend jaar ook de finale van de Nationale Shell Strafbalcompetitie meemaken? Dan wordt het nu alvast tijd om te gaan oefenen. Om je op weg te helpen, vroegen we topspelers en topcoaches om gouden tips. Hieronder lees je hoe je de perfecte strafbal neemt en ook hoe je juist als keeper zoveel mogelijk strafballen stopt.


1. `Vergeet het verleden' (Maurits Hendriks, bondscoach van de heren van Spanje)


2. `Alleen als je je niet laat afleiden door negatieve gedachten, ben je in staat je 100 % te focussen op de handeling (techniek). Elke afleiding gaat ten koste van de techniek en de tactiek.' (Bill Gillessen, mental coach)


3. `Het is een kwestie van concentreren op de juiste hoek, hoogte, techniek en schijnbeweging, voor de strafbal die je in je hoofd hebt. Dus niet twijfelen, gewoon doen. En uiteraard veel oefenen tijdens de training.' (Ageeth Boomgaardt, voormalig international en oud-speelster van Den Bosch)


4. `Oefen voortaan met meerdere passen, maar wel in speelbereik, om zo een veel hardere strafbal te krijgen.' ( Marc Lammers , bondscoach Nederlandse dames)


5. `Het moeilijke van een strafbal is de druk. Dat maakt het ook zo moeilijk om een strafballenserie op de training na te bootsen. Veel trainen helpt wel .' (Jeroen Delmee, international van Den Bosch)


6. `Je moet het vaak genoeg blijven oefenen, zodat het op een gegeven moment een automatisme wordt en dat de druk dus niet meer uitmaakt.' (Taeke Taekema, international van Amsterdam)


7. `Hoofd omlaag houden, niet opkijken anders gaat-ie naast!' (Fatima Moreira de Melo, international van Rotterdam)


8. `Het belangrijkste bij het keepen van een strafbal is dat je als keeper een tactiek hebt. Laat ook de kwaliteit van de tegenstander jouw tactiek bepalen.' (Guus Vogels, keeper van Oranje en HGC)


9. `Je moet óf naar de bal kijken óf een hoek kiezen. Je kan ook iets uit het midden gaan staan om de speler aan het twijfelen te krijgen.' (Clarinda Sinnige, voormalig keepster van Amsterdam en Oranje)

16 jun | SHELL KIDS CITY

16 jun | Op handtekeningenjacht tijdens de Shell Jeugddag

14 jun | Indeling Shell jeugdkeepersclinic!

13 jun | Dames slaan eerste medaille Rabo Champions Trophy

07 jun | Young Umpire Challenge, second edition

31 mei | Voorlopige selectie Nederlands Dameselftal bekend

28 apr | Shell Jeugddag

25 apr | Shell Kids City

Disclaimer / Gebruiksvoorwaarden | Copyright | Ontwikkeld door Aspacts B.V. Login