Digitale Gemeente Houten

Raadsvergadering geeft College vertrouwen

woensdag 5 juli 2006 - Bron: Houtentouwtje.nl

Een eerste blik op de agenda deed menig Houtens-politiek dier al bij voorbaat schrikken. Het zou een latertje worden en dat werd het. Tot 's nachts 01.15 uur duurde de raadsvergadering waar een motie en amendementen festival was waar te nemen.
Met ruim 20 moties en amendementen werd het vuur aan de schenen gelegd van het nieuwe college. Uiteindelijk werden 3 moties, 1 amendement en een initiatief voorstel (was eerst een motie) met meerderheid van stemmen aangenomen door de raad.

Agendapunten en reacties
Invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning Het voorstel van het college is aangenomen. Via een amendement werd een voorstel gedaan om de verordening op de Wmo-raad aan te passen. De Wmo-raad zal gaan bestaan uit minimaal 11 en maximaal 15 leden inclusief een onafhankelijk voorzitter.
Tevens werd een motie aangenomen getiteld "Wmo inzicht en uitzicht", waarin het college opgeroepen wordt om in het voorjaar van 2008 te komen met een overzicht van de stand van zaken met een doorkijk naar 2009. Daarbij werd het college opgeroepen, indien nodig, in de begroting van 2009 een voorziening te treffen voor de dekking van de Wmo. Zowel de motie als het amendement zijn door het college overgenomen.

Het ambtsgebed

Aan de hand van een notitie van de Burgemeester werd in de raad gesproken over het ambtsgebed in de raad. In meerderheid werd een initiatief voorstel voor afschaffen van het ambtsgebed aangenomen. Een motie om te komen tot een nieuwe tekst haalde géén meerderheid. Voortaan zal er in de raadsvergadering géén ruimte meer zijn voor het ambtsgebed.

Actieprogramma 2006-2010 en perspectiefnota 2007

De kopieermachine maakte overuren, de moties en amendementen over de diverse onderdelen van het actieplan werden voorgelegd. Over het algemeen kreeg het College steun voor haar invulling in het actieplan en perspectiefnota. Voorstellen kwamen vaak niet verder als de betiteling "sympathiek", "overbodig" en "niet nu". Er was enig verschil van mening over de manier van het inzetten van reserveringen. Enkele malen werd gevraagd om reserveringen te labelen en exclusief te reserveren. Het college werd gesteund door de meerderheid van de raad en kan vanuit die steun uitvoering en invulling gaan geven aan haar plannen. Wel werd er een motie aangenomen om de "oude" invulling van de kerntakendiscussie als nieuw college na te komen. De wethouder gaf in zijn reactie aan een groot deel tegemoet te willen komen maar dat was voor de meerderheid niet voldoende. De motie om de kerntakendiscussie voor te bereiden langs de lijnen zoals aangegeven in het overdrachtsdocument, van het vorige college, werd aangenomen.

De Jaarrekening 2005
Met de complimenten voor het huidige en vorige college werd ook dit punt afgehamerd. Wel werd er nog een motie aangenomen die geheel in de lijn lag met de reactie van de wethouder financiën. De motie behelst vooral de wens om de begroting van 2007 op een S(pecifiek)M(eetbaar)A(ctueel)R(eëel)T(ijdgebonden) wijze op te zetten waarbij antwoord gegeven kan worden op vragen zoals;

o Wat hebben we bereikt?
o Wat hebben we gedaan?
o Wat heeft het gekost?

Interpellatiedebat
Door ITH werd een interpellatiedebat aangevraagd (deze werd raadsbreed toegestaan). Daarin stelde dhr. Verkade enkele gerichte vragen over de afhandeling van de procedures rondom de plaatsing van windmolens. Uit de reacties van zowel wethouder de Jong en de raad werd duidelijk dat het Raadsstandpunt van februari 2005 gehandhaafd blijft en nog steeds kaderstellend is voor de vergunningen. De windmolendiscussie zal daarom niet opnieuw in de gemeenteraad op de agenda komen. Wel werd opgemerkt dat de wijze van afhandeling en communiceren door het college niet de schoonheidsprijs verdient. Vooral de overtuiging van het college dat de Raad van State zou instemmen (dat gebeurde niet), deed bij enkele raadsleden de wenkbrauwen fronsen. De wethouder gaf een heldere toelichting. Inmiddels zijn ook de schriftelijke vragen aan ITH versneld beantwoord door het College. Deze hadden dezelfde inhoud als de boodschap tijdens het interpellatiedebat.

Verder werden de overige agendapunten afgehamerd en de voorstellen van het college akkoord bevonden.

o Nevenvestiging Berg en Boschschool
o Eerste bestuursrapportage 2006
o Voorbereidingsbesluiten voor Parklandgoed Wulven en Doornkade
o Verzoek om planschadevergoeding (afgewezen)
o Benoeming van een extern lid van de rekenkamercommissie
o De lijst van doorlopende, ingekomen stukken en mededelingen


Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).