Waterschap Vallei & Eem

Samen werken aan schoner water

Negen partijen halen BEZEM door Eem- en Gooimeer

Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, Waterschap Vallei & Eem en de gemeenten Almere, Blaricum, Bunschoten, Huizen, Naarden, Nijkerk en Zeewolde ondertekenden op 5 juli een convenant om samen te werken aan een schoner Eem- en Gooimeer. In het Eem- en Gooimeer komt veel overlast door algen voor. De algen vormen stinkende drijflagen in het water. Gebruikers klagen veel over negatieve beleving en hinder.

De betrokken overheden hebben een scenariostudie uitgevoerd. Dit project, 'BEZEM" genoemd (Bestrijding Eutrofiëring ZuidelijkE randM eren), heeft inmiddels geleid tot een aantal afspraken die woensdag 5 juli met de ondertekening van het convenant zijn bekrachtigd. Door het uitvoeren van de afspraken werken de betrokkenen vanuit hun eigen gebied en verantwoordelijkheden gezamenlijk aan schoner water in het Eem- en Gooimeer. Het doel van deze samenwerking is dat mens en natuur weer kunnen genieten van het gebied.

Algenproblematiek

De algenproblematiek manifesteert zich in het Eem- en Gooimeer, maar de oorzaak ligt stroomopwaarts. Daar lozen
rioolwaterzuiveringsinstallaties fosfaatrijk water op de Eem en het Valleikanaal. Een andere belangrijke bron is de landbouw in het stroomgebied van de Eem. Als je de waterkwaliteit in de randmeren wilt aanpakken moeten er maatregelen in het stroomgebied van de Eem worden getroffen. Uit de scenariostudie blijkt dat het behalen van een voldoende waterkwaliteit alleen mogelijk is met een integrale aanpak. Daarom gaat het waterschap alle zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties
- die indirect op de randmeren lozen- aanpassen. Met behulp van zandfilters wil het waterschap meer fosfaten uit het water halen. Ook neemt het waterschap maatregelen in het landelijk gebied. Rijkswaterstaat gaat inrichtingsmaatregelen treffen in het Eemmeer. Naast bronmaatregelen in de Gelderse Vallei en inrichtingsmaatregelen in de meren kunnen ook de gemeenten een bijdrage leveren aan beheersing van de algenproblematiek. Om die reden zijn de zeven gemeenten langs het Eem- en Gooimeer actief betrokken.

De gemeenten hechten groot belang aan verbetering van de waterkwaliteit. Ze hebben afgesproken gezamenlijk een ontwikkelvisie op te gaan stellen waarin ruimtelijke ontwikkelingen en waterbeheer worden afgestemd. Tevens zullen zij bezien wat de mogelijkheden zijn om de komende jaren de effecten van algenbloei op stranden, jachthavens en woonwijken te bestrijden.

kaartje gebied project BEZEM

Persbericht 06/15 van 5 juli 2006