BredeSchoolNet


Schoolleiders inventariseren voorwaarden buitenschoolse opvang

De AVS, de vereniging van schoolleiders is sinds december vorig jaar bezig met de motie Van Aartsen-Bos. Er is enthousiasme, maar er zijn ook praktische bezwaren. Om de motie succesvol te kunnen uitvoeren, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Sinds december vorig jaar, heeft de AVS de meningen van zijn leden gepeild. De vereniging hield verscheidene bijeenkomsten over de noodzakelijke en wenselijke voorwaarden voor een succesvolle en gedragen uitvoering van de motie MvAB'. Tijdens de eerste sessies kwam onder meer naar voren dat er ruimte moet zijn voor een schooleigen, lokale visie: er zijn grote verschillen tussen platteland en grote steden, grote en kleine scholen, regulier en speciaal (basis)onderwijs et cetera. Ook benadrukten de leden die bij de sessies aanwezig waren dat één toezichtorgaan een noodzaak is.

Andere punten die naar voren kwamen:

* harmonisatie van CAO's om verschillende functies te combineren (opvangkracht en onderwijsassistent in een persoon verenigd)
* samenwerking en vooral gelijkwaardigheid in samenwerking (geen schoolstrijd)

* waardering voor extra inzet van het schoolmanagement
* goede juridische afspraken (denk bijvoorbeeld aan vervoer)
* kwaliteit eerst en daaruit budget laten volgen
* structurele subsidies beschikbaar stellen aan scholen die ermee aan de slag gaan.

Na de bekendmaking van het stappenplan in april, vond nog een bijeenkomst plaats. Tijdens die bijeenkomst bleek dat de schoolleiders zich nog steeds zorgen maken. Onder meer over geld (hoewel die zorg na het bekendworden van de 50 miljoen subsidie wat verminderd is), over het feit dat het kind minder centraal staat dan de economische mogelijkheden, over mogelijke accommodatieproblemen (wat als ouders opvang bij school willen, maar er is ruimtegebrek?), en over de positie van de schoolleiders zelf.
Meer info over de AVS: www.avs.nl