Gemeente Den Haag

Grootschalige kwaliteitsimpuls openbare ruimte

Om de openbare ruimte te verbeteren, worden een groot aantal straten in Duindorp, Laakkwartier en de Heesterbuurt heringericht. Ook ondergaan de Weimarstraat en de Wormerveerstraat een metamorfose. In alle straten komen nieuwe klinkers en stoeptegels. Ook komen er nieuwe lantaarnpalen of worden deze opgeknapt. Daarnaast wordt in een aantal straten parkeren aan beide zijden van de straat mogelijk en worden extra fietsbeugels geplaatst. In een aantal gevallen worden eveneens extra bomen geplant. Met de ingrepen worden al deze straten op het niveau van Residentie Kwaliteit gebracht.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen vastgesteld. Ze sluiten aan op de uitgangspunten van de wijkplannen en zijn in overleg met de bewoners tot stand gekomen. Er is een investering mee gemoeid van 9 miljoen euro die volledig wordt betaald uit het geld dat de gemeente krijgt van het Grote stedenbeleid van het Rijk.
Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): De herinrichtingen dragen goed bij aan de eerder in gang gezette vernieuwing in deze wijken en buurten. In een aantal straten pakken we met de herinrichting ook de verkeersonveiligheid, vervuiling en parkeeroverlast aan. Door de herinrichting ondergaan al deze straten dus weer een positieve verandering. Kortom, het gaat om een grootschalige herinrichtingsoperatie die een sterke kwaliteitsimpuls geeft aan de openbare ruimte.

Aantrekkelijker straatbeeld in Duindorp
In Duindorp omvat de herinrichting de Zeezwaluwstraat tussen de Houtrustweg en de Gruttostraat, de Zeearendstraat, de Sternstraat, de huizenzijde van de Houtrustweg tussen de Zeezwalustraat en de Gruttostraat en de onevenzijde van de Gruttostraat. De aantrekkelijkheid van het straatbeeld wordt er mede vergroot door een gewijzigde opzet van de parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen neemt hierdoor af, maar vanwege de voldoende parkeermogelijkheden is dat geen probleem. Het aantal is ook voldoende om de groei van autos op te vangen omdat in de nieuwbouw van de Pluvierhof een parkeergarage komt voor bewoners met een in- en uitrit aan de Gruttostraat. De werkzaamheden starten in het tweede kwartaal van 2008 en in het derde kwartaal van dat jaar moet de herinrichting van deze vijf straten in Duindorp klaar zijn.

Meer parkeerplaatsen in Laakkwartier
De herinrichting in Laakkwartier vindt plaats in de Trembleystraat, Miquelstraat, Reinwardtstraat, Isingstraat, Boele van Hensbroekstraat, Zacharias Jansenstraat en de Paets van Troostwijkstraat tussen de Oudemansstraat en de Jan van der Heijdenstraat. Vijftien parkeerplaatsen verdwijnen, maar in de Isingstraat komen er weer 22 bij. In deze straat wordt op verzoek van de bewoners ook éénrichtingsverkeer ingesteld om sluipverkeer tegen te gaan. Eerder was al opgenomen dat de Paets van Troostwijkstraat éénrichtingsverkeer wordt. Verder komen er in de Trembleystraat, de Reinwardtstraat, de Isingstraat en de Zacharias Jansenstraat nieuwe bomen bij. De herinrichting in het Laakkwartier start in het tweede kwartaal van 2007 en moet in het vierde kwartaal van dat jaar klaar zijn.

Zeventig extra bomen in Heesterbuurt
In de Heesterbuurt vindt het grootste deel van de herinrichting plaats in twaalf straten van de Jasmijnbuurt. Het gaat om de Heesterstraat, de Hulstraat, de Indigostraat, de Jasmijnstraat, de Laurierstraat, de Lavendelstraat, de Meidoornstraat, de Rabarberstraat, de Rhododendronstraat, de Seringenstraat, de Spiraeastraat en de Watervlierstraat.
Daarnaast wordt in de Heesterbuurt de Hazelaarstraat en de Ligusterstraat aangepakt. Bovendien wordt het laatste deel van de Weimarstraat tussen de Valkenboslaan en de Valkenboskade heringericht. Dit in navolging van de Weimarstraat tussen de Koningin Emmakade en de Valkenboslaan die enkele jaren geleden is vernieuwd. In totaal worden bij de herinrichting in de Heesterbuurt ook bijna zeventig extra bomen geplant. Daarnaast blijven naar aanleiding van reacties die zijn ingebracht tijdens de inloopbijeenkomst onder andere enkele bomen die eerder gekapt zouden worden toch staan. Ook komen er op verzoek van bewoners meer fietsbeugels. Volgens wethouder Norder wordt bovendien na de zomervakantie gestart met het maken van plannen voor de herinrichting van de Mient tussen de Valkenboskade en de Kamperfoeliestraat.
De herinrichting van de Wormerveerstraat omvat het gedeelte tussen de Leyweg en de Heiloostraat. Het overige deel van de Wormerveerstraat tussen de Heiloostraat en de Veenendaalkade wordt in het kader van groot onderhoud opnieuw bestraat. Het aan beide zijden van de straat aanleggen van parkeerstroken leidt in de Wormerveerstraat tot 46 extra parkeerplaatsen.
De werkzaamheden in de Heesterbuurt, Weimarstraat en Wormerveerstraat starten in de eerste helft van 2007 en aan het eind van dat jaar moet het klaar zijn.