Gemeente Wageningen

Actualisatie sluitingstijden Horecabedrijven

Wageningen, 6 juli 2006. De basis voor het huidige sluitingstijdenbeleid dateert van 1997. In het horecaconvenant Veilig Uitgaan in Wageningen is afgesproken om in het beleid in 2006 te actualiseren. Koninklijk Horeca, afdeling Wageningen, heeft om een verruiming van de openingstijden gevraagd. Zowel bestuurlijk als politiek is gebleken dat hiervoor draagvlak aanwezig is.

Naar aanleiding hiervan is de burgemeester van plan om de openingstijden van de cafés, restaurants en
snackbars/cafetaria's/broodjeszaken in het centrum te verruimen. De openingstijden voor de horecabedrijven in de woonwijken buiten het centrum worden niet gewijzigd. Verder is de burgemeester van plan om een schenkverbod in te voeren van een kwartier voor het geldende sluitingstijdstip.

De Algemene Plaatselijke Verordening Wageningen 2006 blijft uitgaan van 24.00 uur als formeel sluitingstijdstip. De burgemeester kan aan de horecaondernemer een vergunning verlenen op grond waarvan hij zijn horecabedrijf langer geopend mag hebben. Koninklijk Horeca, afdeling Wageningen, heeft verzocht om een verruiming van de huidige sluitingstijden op zondag tot en met woensdag tot 02.00 uur de volgende ochtend. Voor donderdag tot en met zaterdag heeft de horeca verzocht om een openingstijd tot 04.00 uur de volgende ochtend, waarbij na 02.00 uur geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten. Momenteel kan aan maximaal zes cafés een vergunning tot 04.00 uur worden verleend.

De burgemeester is van plan om voor de cafés en restaurants die gevestigd zijn in het centrum van Wageningen, tegemoet te komen aan het verzoek van Koninklijk Horeca, afdeling Wageningen. Snackbars, cafetaria's en broodjeszaken, die geen alcoholhoudende drank schenken, mogen op grond van het huidige beleid één uur langer open zijn dan de cafés en restaurants. De burgemeester wil deze bepaling niet wijzigingen. Dat betekent dat de snackbars, cafetaria's en broodjeszaken die in het centrum gevestigd zijn, na de wijziging van het beleid, op zondag tot en met woensdag tot 03.00 uur en op donderdag tot en met zaterdag tot 05.00 uur de volgende ochtend geopend mogen zijn.

De openingstijden voor de andere categorieën horecabedrijven zowel binnen het centrum als in de woonwijken worden niet gewijzigd.Naast een verruiming van de openingstijden in het centrum is de burgemeester van plan om zowel in het centrum als in de woonwijken een schenkverbod van een kwartier voor het geldende sluitingstijdstip in te voeren. In dit kwartier heeft de horecabezoeker de gelegenheid om zijn glas leeg te drinken en de zaak te verlaten.

Procedure
De burgemeester zal de voorgenomen beleidswijziging ter kennisname aanbieden aan de gemeenteraad. Verder zal hij advies inwinnen bij de politie en bij het Gelders Centrum voor Verslavingszorg De Grift. De voorgenomen beleidswijzigingen worden ook toegezonden aan de horecabedrijven die beschikken over en geldige
sluitingstijdenvergunning. Belanghebbenden hebben gedurende een periode van 6 weken de gelegenheid om eventueel hun zienswijzen bekend te maken over de voorgenomen wijzigingen. Gedurende deze periode liggen de stukken die aan de wijziging ten grondslag hebben gelegen ter inzage bij het informatiecentrum op het Stadhuis. Afhankelijk van de reacties zal de burgemeester zich na afloop van deze periode definitief uitspreken over de verruiming van de sluitingstijden. Het voornemen bestaat om de nieuwe `Beleidsregel sluitingstijden voor horecabedrijven in de gemeente Wageningen 2006' 1 januari 2007 in te laten gaan.