Unicef



Afrikaanse ministers willen strijd tegen mensenhandel aanscherpen 06 juli 2006, Abuja, Nigeria - Ministers van West- en Centraal-Afrikaanse landen zijn vandaag en morgen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja bijeen om te praten over de mensenhandel in hun regio. Ruim 70 procent van de betrokken landen kampt met dit probleem, meldt Unicef.

De regeringen van meer dan eenderde van deze landen vinden dat de mensenhandel binnen hun grenzen zelfs ernstige tot zeer ernstige vormen heeft aangenomen. De slachtoffers zijn met name vrouwen en kinderen; zij worden in de landen zelf verhandeld, of komen in het buitenland terecht.

Te weinig effect
Sinds 2000 tonen de landen in West- en Centraal-Afrika een steeds grotere bereidheid om de mensenhandel aan te pakken. Ze werken meer met elkaar samen en ze passen hun wetgeving aan. Maar de inspanningen om de mensenhandel te bestrijden, hebben nog te weinig effect. De landen hebben geen gemeenschappelijke definitie opgesteld van wat mensenhandel nu precies inhoudt, er mankeert nog veel aan de opvang van de slachtoffers en de vervolging van de daders en in de regio heerst politieke instabiliteit.

De bijeenkomst in Abuja moet ervoor zorgen dat deze problemen zoveel mogelijk worden opgelost. Naar verwachting zullen de deelnemende landen onder meer een samenwerkingsovereenkomst opstellen. Ook zullen de economische samenwerkingsverbanden van West- en Centraal-Afrika (ECOWAS en ECCAS) met een actieplan komen.