European Union



---

Vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome: EU organiseert prijsvraag voor verjaardagslogo
---
Brussel, 6 juli 2006

Vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome: EU organiseert prijsvraag voor verjaardagslogo

Onder het motto "Gelukkige verjaardag EU" hebben de Commissie, het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's vandaag een logoprijsvraag uitgeschreven. Studenten aan een kunst- of ontwerpopleiding en in 2006 afgestudeerde ontwerpers worden uitgenodigd een logo te ontwerpen dat volgend jaar het officiële symbool wordt van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome. De Commissie en de andere Europese instellingen gebruiken het winnende logo dan voor alle evenementen die zij in 2007 in verband met de vijftigste verjaardag organiseren. De lidstaten en lokale en regionale overheden worden verzocht het logo voor al hun bijzondere evenementen te gebruiken. De inzending sluit op 30 september 2006. Het winnende logo wordt gekozen door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de vijf instellingen, onder gezamenlijk voorzitterschap van Margot Wallström, vice-voorzitter van de Commissie, en Alejo Vidal-Quadras, vice-voorzitter van het Europees Parlement. De ontwerper van het beste logo ontvangt 6000 euro. De tweede en derde prijs bedragen respectievelijk 4000 en 2000 euro. De ontwerpers van de drie beste logo's worden uitgenodigd voor een feestelijke prijsuitreiking, die in het najaar in Brussel zal plaatsvinden.

Vice-voorzitter Margot Wallström zei bij de start van de prijsvraag: "Vijftig jaar vreedzame samenwerking en groeiende welvaart en veiligheid in Europa, dat moet beslist gevierd worden. Het vormt ook een uitstekende aanleiding om te bespreken wat we in de toekomst voor onze kinderen en de komende generaties van de EU verwachten. De EU betekent niet voor alle lidstaten, gemeenschappen, burgers en leeftijdscategorieën hetzelfde. Daarom moet de nadruk van de feestelijkheden liggen op evenementen waaraan zo veel mogelijk mensen kunnen deelnemen."

Alle studenten kunst, grafische vormgeving, communicatievormgeving, visuele communicatie, mediavormgeving en aanverwante studierichtingen uit de 25 lidstaten en uit Bulgarije en Roemenië worden uitgenodigd aan de prijsvraag deel te nemen. Dit geldt ook voor ontwerpers die in 2006 aan een universiteit of hogeschool zijn afgestudeerd. Zij moeten dan een logo ontwerpen en eventueel een slogan over de Europese integratie bedenken. Het logo moet verwijzen naar de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome en symbool staan voor de verwezenlijkingen (zoals vrede en welvaart) en de toekomst van de EU (bv. het soort EU dat zij voor de komende generaties willen).

De selectie van de winnende logo's vindt in twee stappen plaats.

Eerst zal een panel van internationaal toonaangevende vormgevingsdeskundigen alle bijdragen bekijken en de tien beste ontwerpen selecteren.

Vervolgens zal een tweede jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van de EU, het Comité van de Regio's en het Europees Economisch en Sociaal Comité, onder leiding van de vice-voorzitters Margot Wallström en Alejo Vidal-Quadras, de drie beste logo's uitkiezen. De beslissingen van de jury worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking, die in oktober in Brussel zal plaatsvinden. Zie voor meer informatie over de prijsvraag:

www.logo-competition.eu