Arbouw


---

Stoffenmanager Bouwnijverheid: bouwspecifiek instrument voor veilig werken met gevaarlijke stoffen

In opdracht van de NOA en de BOVATIN heeft Arbouw de Stoffenmanager Bouwnijverheid ontwikkeld. Een instrument waarmee werkgevers in de stukadoors- en tegelzetbranche de risicoâs van gevaarlijke stoffen en producten kunnen herkennen en beheersen.

Met de Stoffenmanager Bouwnijverheid kunnen werkgevers allereerst de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek vaststellen. Hiervoor moeten zij een paar eenvoudige gegevens invoeren zoals het materiaal/product waarmee gewerkt wordt, de bewerkingsmethode, de duur ervan en de werksituatie (binnen/buiten, wel of geen afzuiging/ventilatie). Het instrument geeft vervolgens op basis daarvan automatisch advies op maat over de noodzakelijke maatregelen die moeten worden getroffen om de blootstelling tot onder de grenswaarde terug te dringen. Die maatregelen kunnen werkgevers overnemen in een Plan van Aanpak. Het instrument is daarnaast te gebruiken voor de registratie van gevaarlijke stoffen en voor advies over de opslag van gevaarlijke stoffen. Verder kunnen werkplekinstructiekaarten worden geprint waarop informatie staat over hoe veilig met een gevaarlijke stof of product kan worden gewerkt. Die kaarten kunnen ook worden gebruikt voor de voorlichting aan werknemers.

Bouwspecifiek instrument
De Stoffenmanager Bouwnijverheid is opgezet volgens de structuur van de Stoffenmanager van ArboPlatform Nederland. Voor deze bouwspecifieke versie heeft Arbouw blootstellingsgegevens in het instrument opgenomen en gegevens van het Productgroep Informatie Systeem Arbouw (PISA). In PISA zit informatie over meer dan 4000 bouwmaterialen en -producten. De Stoffenmanager Bouwnijverheid is in eerste instantie gevuld met gegevens voor de stukadoors en tegelzetters. Het is de bedoeling dit verder uit te breiden voor de andere beroepsgroepen in de bouwnijverheid. Deze bouwspecifieke versie is een internetapplicatie die te raadplegen is via www.stoffenmanagerbouwnijverheid.nl.

VASt
De Stoffenmanager Bouwnijverheid is ontwikkeld in het kader van het programma Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt). Met dit programma stimuleert en ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondernemers om het werken met gevaarlijke stoffen in de praktijk veiliger te maken. Meer informatie over het VASt-programma vindt u op de website van het ministerie www.vast.szw.nl.

Bron: persbericht Arbouw 03-07-2006