Unicef



Vredesakkoord Darfur dreigt volgens Pronk te mislukken 03 juli 2006, Caïro - Het vredesakkoord dat de Sudanese regering en rebellen in Darfur hebben gesloten dreigt te mislukken. Dat zegt de Nederlandse VN-gezant voor Darfur Jan Pronk.

Jan Pronk, Nederlands VN-gezant voor Darfur Jan Pronk, Nederlands VN-gezant voor Darfur

Volgens Pronk moeten alle bij het akkoord betrokken partijen grote inspanningen doen om de vrede te redden in Darfur. Ook pleit hij voor aanpassing van het op 5 mei ondertekende vredesakkoord. In het West-Sudanese Darfur is het ondanks een overeenkomst op papier al maanden in toenemende mate onrustig en lijkt het erop dat alle partijen weer naar de wapens hebben gegrepen, aldus Pronk afgelopen week op zijn persoonlijke internetpagina.

Het vredesakkoord waarmee twee maanden terug een einde moest komen aan een bloedige strijd in Darfur stelt dat alle partijen de wapens neer moeten leggen, inclusief de Arabische Janjaweed-milities die verantwoordelijk zijn voor grootschalig geweld tegen de zwarte bevolking van Darfur. Maar volgens Pronk houdt geen van de partijen zich aan het bestand en wordt er op veel plaatsen net zo hard gevochten als voor het vredesakkoord.

Website Jan Pronk

Bron: AP