Gemeente Gorssel

De Boomkikker in Lochem

In Lochem zijn nog een tweetal leefgebieden van de boomkikker te vinden; bij Nettelhorst en Beekvliet. De boomkikker behoort tot onze meest bijzondere amfibieën. De boomkikker is een kleine kikker van maximaal 4,5 cm. De zuignapjes aan zijn tenen maken het klimmen in struiken mogelijk en zijn luide kwaken geeft menigeen een zomeravondgevoel.
Helaas is de boomkikker verdwenen in Groot Dochteren en op de Wildenborgh. Deze gebieden, maar ook Ampsen en vrijwel het gehele gebied ten zuiden van Lochem is aangewezen als te ontwikkelen leefgebied

Beschermingsplan
De laatste jaren ging het niet meer zo goed met de boomkikker. Veel oude vindplaatsen gingen verloren door veranderingen in het landschap en de intensivering van de landbouw.

Plaatje van een boomkikker

In 2001 is er een beschermingsplan opgesteld, gericht op behoud en herstel van leefgebieden van de boomkikker. De boomkikker heeft een groot en ondiep water (poel/ven) nodig om zich voor te kunnen planten en struikgewas en bosranden om beschutting en voedsel te zoeken. In 2004 zijn de Stichting Staring Advies en Landschapsbeheer Gelderland gestart met het Gelderse Actieplan voor de boomkikker.

Projecten
In de te ontwikkelen leefgebieden kunnen met de Subsidieregeling Natuurbeheer gebieden worden ingericht en beheerd. Vooral het aanleggen van leefgebieden van 1 tot 3 ha (stapstenen) met poelen en ruigte is voor de boomkikker zeer waardevol. Het Gelderse actieplan loopt van 2004 tot 2009 en biedt boeren en particulieren in het buitengebied volledige ondersteuning om tot planontwikkeling en uitvoering te komen van initiatieven voor de boomkikker. Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit project kunt u contact opnemen met Desiree ten Hove van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Verkeer van de gemeente Lochem (0573) 28 92 22.

Informatiepaneel in gemeentehuis
In de hal van het gemeentehuis aan de Markt in Lochem staat een informatiepaneel over de boomkikker. Ook liggen er brochures met meer informatie over het boomkikkerproject.