NMBS

Antwerpen-Centraal: fietsers welkom aan het Astridplein

30/06/2006

Vanaf maandag 3 juli kunnen fietsers hun rijwiel veilig achterlaten in de overdekte stalling onder het K. Astridplein. Via een fietshelling op het Astridplein nabij de Statiestraat kunnen ze vlot naar beneden gaan. De stationsingang Pelikaanstraat en de metro Diamant is makkelijk bereikbaar via een rechtstreekse toegang. Weldra leidt een trap ook rechtstreeks naar de omgeving Zoo - Elisabethzaal. Fietsers kunnen hun fiets vast maken met het fietskader aan het rek. De diefstalveilige rekken bieden plaats aan 730 rijwielen.

De heraanleg van het Astriplein is nog niet volledig klaar. Ook aan de ondergrondse parkeerruimten wordt nog volop gewerkt. Nu de werkzaamheden aan de fietsenstalling in een eindfase zitten, kiest de NMBS-Holding ervoor om de tijdelijke fietsenstallingen aan de Pelikaanstraat over te brengen naar de overdekte en veiligere ruimte onder het Astridplein.

Op 17 juli start Levanto-Fietshaven in de fietsenstalling Astridplein met een fietsenverhuurdienst voor toeristen. Dan wordt de capaciteit verder uitgebreid met 170 plaatsen. Op deze plek kunnen ook studenten van de Associatie universiteit en hogescholen Antwerpen terecht om fietsen te ontlenen of te laten herstellen. In het najaar komt in dit gedeelte ook een beveiligde fietsenstalling. De fysieke aanwezigheid van de mensen van Levanto-Fietshaven zorgt voor extra sociale controle op de fietsenstalling.

In oktober staan in de fietsenstalling liften ter beschikking om de stationsingang te bereiken en is een rechtstreekse toegang klaar naar het metrostation Astrid.

Midden 2007 komt aan de Kievitstraat nog bijkomende fietsenstalling. In de tweede stationstoegang die daar vanaf augustus wordt gebouwd, zal plaats zijn voor 350 fietsen.

De vlotte bereikbaarheid van het station is een prioriteit voor de NMBS-Groep. Naast een vlotte overstap op het openbaar vervoer en fietsenstallingsmogelijkheden wordt ook gewerkt aan parkeermogelijkheden voor wagens. Eind 2006 wordt de parking voor 400 autos onder het Astridplein in gebruik genomen. Begin 2008 is de parkeerruimte voor 600 wagens in de tweede stationstoegang klaar.

""