Ingezonden persbericht

Deltaweek zeilwedstrijden 2006

PERSBERICHT VOOR DE SPORTREDACTIE

De 36e deltaweek van start met perfect zeilweer

De 120 zeilers die in het eerste weekend van de Deltaweek varen begonnen hun wedstrijden onder wisselende omstandigheden.
Tijdens de eerste race op vrijdag zorgde het gebrek aan wind nog voor wat problemen. Zo moest voor de zeilers die van Bruinisse naar Zierikzee voeren de wedstrijd worden afgekort door het wegvallen van de wind. Ook de derde wedstrijden voor de zeilers op de korte IMS baan moest door gebrek aan wind vervallen.

Op zaterdag 1 juli 2006 was er sprake van perfect zeil weer. Zon, warm en een prachtige zeilwind. Door die omstandigheden en de goede keuze voor de wedstrijd banen konden de schippers en hun bemanningen echt laten zien wie er nu het beste kan zeilen.

Op zaterdag is de Deltaweek ook officieel geopend. De voorzitter van het Watersport verbond dhr Jan van Gelderen verrichte de openingshandeling. In zijn openingswoorden prees de heer van Gelderen naast de goede organisatie vooral de sfeer van het evenement: Open en ontspannen. Mede daardoor is de Deltaweek één van de weinig groeiende zeilevenementen in Nederland. Na het symbolische startschot begon een geanimeerde avond op "het Luitje" in Zierikzee. De zeilers waardeerden de wat latere starttijd op zondag morgen bijzonder.

Zondag leek wat weer en omstandigheden een herhaling te worden van de zaterdag. Op het moment dat de boten moesten starten viel echter op de Oosterschelde de wind weg. Op de eenheidsklasse baan lukte het nog wel om de snelle X-35, X-99 en sportboten één baantje te laten varen. Daar bleef het ook bij want de geplande verdere wedstrijden op die baan bleken niet mogelijk. Aan de andere kant van de Zeelandbrug kwam vlak voor 14.00 uur de wind opzetten waardoor op de baan van de IMS,ORC,Rond en Platbodems en de ongemeten boten nog een wedstrijd kon worden gevaren. De schippers die het geduld konden opbrengen om daarop te wachten werden beloond met een mooie race.
Door de lange tijd die met name de IMS boten stil hebben gelegen was de uitslag wat merkwaardig.

Overallwinnaar van het IMS topevenement werd in de klasse
IMS 1 Peter de Ridder uit Gorkum met de Checkmate 3
IMS 2 A.P. van Wijngaarden uit Bergambacht met de boot Zeebeer 3

Winnaar in de nieuwe X-35 klasse werd Mark Venekamp uit Amsterdam met zijn boot de Tupak

Programma voor de Deltaweek 2006

De rest van het programma voor de 36ste Deltaweek is als volgt:

Maandag 3 juli: Butengaets race van Zierikzee naar Sint Annaland

Dinsdag 4 juli: Wedstrijd van Sint Annaland naar Wemeldinge

Woensdag 5 juli: Onrustrace van Wemeldinge naar Colijnsplaat

Donderdag 6 juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat

Vrijdag 7 juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: middellange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust;

Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat; voor rond en platbodem boten.

Zaterdag 8 juli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; Zondag 9 juli: R&P Finale IMS; finale kampioenschappen;

afsluiting en prijsuitreiking van de IMS klasse en het ORC-Club en First 31.7 kampioenschap in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2006 gezeild op 7, 8, en 9 juli vanuit Colijnsplaat. Het Open Nederlandse klasse kampioenschap First 31.7 wordt eveneens gevaren op 7, 8 en 9 juli vanuit Colijnsplaat.

Over de Deltaweek

De Deltaweek is een zeilwedstrijdevenement voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar rond de 200 (Dit jaar 185) zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS (echte race-kajuitsjachten), ORC-Club (wedstrijdvarende toerschepen) en Rond- & Platbodemschepen (de traditionele schepen met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door sportboten en J-22, J-24, X-35 Max Fun eenheidsklassen. In het 2e weekend varen de First 31.7 eenheidsklasse en de ORC-Club klassen het open Nederlandse klasse kampioenschap en worden er wedstrijden gevaren voor de X-35 klasse.

In 2006 wordt de Deltaweek gehouden van 30 juni tot en met 9 juli. Nadere informatie .WWW.DELTAWEEK.NL.