PH Nieuwsbrief 221.10
Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht
MANCHESTER TRIAGE SYSTEEM VOOR SPOEDZORG ONVOLDOENDE BETROUWBAAR
De Manchester Triage Scale (MTS) is één maal onderzocht op zijn kracht ofwel validiteit om zeer ernstige patiënten te ontdekken. Dat lukte. Voor de selectie van lichtere patiënten is dat nooit gebeurd. Of een ervaren verpleegkundige de MTS anders gebruikt dan en beginneling, is tweemaal onderzocht: de interrator reliability die dat meet bleek in de ene studie matig en in de andere goed. Nooit is onderzocht of de MTS bij grote aantallen patiënten tegelijk goed functioneert. Twee andere schalen zijn vaker onderzocht en scoorden beter. Dat zijn de Canadian Triage and Acuity Scale (CTAS) en de Bostonse Emergency Severity Index (ESI). Dat is de reden dat de American College of Emergency Physicians (ACEP) en de Emergency Nurses Association (ENA) de laatste twee aan hun leden aanbevelen. Hun aanbevelingen en het onderzoek dat daaraan voorafging, publiceerden zij in een artikel in februari 2005 in het Journal of Emergency Nursing. Dat heeft als opzoek kenmerken: Fernandes CMB c.a., Five Level Triage: a report from the ACEP/ENA Five level triage Task Force, J Emerg Nurs 2005; 31:39-50 . Verpleegkundige en Julius onderzoeker drs. Ineke van der Wulp ontdekte dit artikel toen zij op Pubmed zocht naar artikelen over de invloed van triage systemen op patiëntenstromen naar, binnen en vanuit het ziekenhuis. Heb je zelf geen bibliotheek in de buurt? Mail dan naar Ineke. Dan stuurt ze jou het artikel toe. Zij heeft emailadres I.vanderwulp@umcutrecht.nl Op vrijdag 22 september wordt het gebrek aan betrouwbaarheid en validiteit van de MTS uitvoerig onderwerp van discussie. Dat gebeurt op het jaarlijkse congres over nieuwe ontwikkelingen in de Nederlandse spoedzorg. Je meldt je aan voor dat congres via www.integratedcare.nl. Doorklikken op Nascholingsagenda.
HANDLEIDING BESCHIKBAAR OM ZELF MEETWEKEN TE HOUDEN OVER SPOEDZORG
Sedert 2004 meet het Julius Centrum op verzoek van AGIS Zorgverzekeringen alle spoedzorg gedurende de laatste hele week van april. Onlangs hebben wij een handleiding opgesteld voor regio's die zelf zo'n meetweek willen houden. De beschreven activiteiten betreffen het onderzoeksdesign, de te stellen onderzoeksvragen, de onderzoekspopulatie, de data verzameling, de data analyse, de privacy, het informed consent en de kosten voor zo'n onderzoek. Bij elk onderwerp staan ook tips en succes voorwaarden genoemd. Je ontvangt de handleiding door een mail te sturen naar opsteller, arts en Julius onderzoeker Maarten Smit op M.C.A.Smit@umcutrecht.nl
HUISARTENPOSTEN MET TELEFOONARTSEN DOEN HET BETER BIJ BELLENDE PATIËNTEN
De kwaliteitsoordelen van patënten zijn gunstiger wanneer een huisartsenpost beschikt over een telefoonarts. Deze artsen komen zelf aan de lijn bij acute en ernstige zorgvragen. Zij checken de verslagen van de telefoongesprekken van doktersassistentes. Soms bellen zij onmiddellijk terug indien toch een verkeerd advies is gegeven. Ook geven zij raad en bijstand aan de triagisten. Een vereiste is wel, dat de telefoonarts werkt voor twee tot drie huisartsenposten. Anders is de bedrijfsdrukte voor zo'n functie te laag. Deze mededelingen deed huisarts en Nijmeegse WOK onderzoeker Paul Giesen tijdens een symposium op 28 juni in Winterswijk voor ruim honderd Achterhoekse huisartsen en medisch specialisten. Hij en ondergetekende gaven daar voordrachten over de toekomst van de spoedzorg aldaar. Ik reikte een innovatie agenda aan voor de komende vijf jaar. De PPP's daarbij tref je aan op de webstek www.integratedcare.nl Je klikt door op lezingen en zoekt dan op Winterswijk Lezing Spoedzorg 2006
ZIEKENHUIS DRAAIT NACHTDIENST VOOR HUISARTS
In Heerlen doen huisartsen alle zelfverwijzers buiten kantoortijd. De huisartsenpost is de voorpost van de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH). Dat veroorzaakt extra werkdruk voor de huisartsen. In ruil daarvoor doet de SEH de nachtdienst van 00.00 -7.59 uur. Argumenten daarbij zijn: 1. de nachtelijke hulpvragen bij een huisarts worden toch vaak verwezen naar de SEH. 2. De gemeenschap heeft minder kosten, want per saldo doen minder professionals nachtdienst 3. De huisartsen zijn van de nachtdiensten af en hebben daardoor meer tijd voor de drukkere avond- en weekeinddiensten . 4. Het ziekenhuis heeft meer inkomsten uit Eerste Polikliniek Bezoeken van patiënten die 's nachts bellen of aanlopen. Dit is ter compensatie van minder inkomsten daaruit tijdens de avonden en weekeinden. Deze variant kwam aan de orde tijdens een symposium van Achterhoekse huisartsen en specialisten in Winterswijk op 28 juni (zie ook het bericht hierboven). Professionals en managers aldaar gaan zich nu buigen over vier varianten van samenwerking tussen huisartsenpost en SEH van het Winterswijkse Streekziekenhuis Koningin Beatrix: 1. geen samenwerking 2. een LAT relatie: wel op hetzelfde terrein maar verder niets geregeld 3. het Maastrichtse voorpostmodel waarbij alle zelfverwijzers eerst naar de HAP gaan en 4. het Purmerendse model met vergaande herschikking van taken tusen huisartsen, specialisten en verpleegkundigen.
RESTITUTIE STELSEL ZET ZORGVERZEKERAARS BUITENSPEL
Bij restitutie vergoedt een zorgverzekeraar alleen maar de bonnetjes voor medisch hulp die een verzekerde inlevert. Die heeft daar recht op. Als die verzekerde die medische hulp niet of niet op tijd kan krijgen, dan is dat het probleem van de patiënt. Want de zorgverzekeraar heeft daarmee geen bemoeienis. Die koopt geen zorg in, die vergoedt alleen bonnetjes. Diot model bestaat onder meer in Frankrijk, waar zorgverzekeraars weinig met het aanbod van zorg te maken hebben. Bij een model van zorg in natura doet de zorgverzeraar meer dan alleen het vergoeden van bonnetjes. De verzekerde heeft dan het recht op zorg en niet op een vergoeding. De zorgverzekeraar moet dan regelen dat die zorg tijdig en in de regio beschikbaar is. Die gaat dan zorginkopen. Dit model bestaat onder meer in Duitsland, waar zorgverzekeraars wel veel invloed op het zorgaanbod hebben. Wir sind players and nicht nur payers, zo formuleerde een Duitse zorgverzekeraar dat ooit. In een helder en vlijmscherp juridisch betoog ging prof. Jacques vander Most uitvoerig in op zowel het restitutie- als het in natura model. Hij pleitte voor het in natura model zodat zorgverekeraars ketenzorg kunnen regelen. Kiezen zij voor het restitutie stelsel dan moeten andere instanties die zorg gaan regelen bijvoorbeeld via voorschriften op grond van de Kwaliteitswet. Jacques van der Most hield zijn college tijdens het congres over de invloed van nieuwe wetten op de Ketenzorg, dat het Julius Centrum organiseerde op dinsdag 27 juni. Met opzet gebruikte hij vele PPP's en citeerde hij tal van artikelen in de Zorgverzekeringswet. je treft zijn PPP's aan op webstek www.integratedcare.nl je klikt door op Presentatie tijdens congressen. Over enkele dagen staan de PPP's van Jacques van der Most erop.
TIEN GROEPEN STARTEN MET KETENZORG DBC'S VOOR PATIËNTEN MET DIABETES
Afgelopen week zijn tien zorggroepen aangewezen voor een experiment met transmurale DBC's voor de zorg aan patiënten met diabetes. Zo'n zorggroep ontvangt dan voor alle eerstelijns- en poliklinische zorg éen bedrag per jaar. Dat aparte tarief is vastgesteld met behulp van een eperimentele regeling binnen de WTG. De Zorggroepen krijgen een half jaar de tijd om het experiment voor te bereiden dat per 1 januari 2007 start. Deze mededelingen deed DBC onderhoud senior adviseur drs. Jacob Hofdijk tijdens het congres De nieuwe wetten en de ketenzorg dat het Julius Centrum organiseerde op dinsdag 27 juni. De tien zorggroepen die ZonMw uitkoos voor deze proef betreffen de gebieden 1. Land van Cuijk en Noord Limburg 2. Diamuraal Regio Eemland 3. Parkstad 4. Bodengraven 5. Zaanstreek Waterland 6. Almere 7. West Brabant en Zeeland 8. Rijnmond 9. Zeist en Zuid Oost Brabant. De PPP's van Jacob Hofdijk tref je aan op webstek www.integratedcare.nl je klikt door op Presentatie tijdens congressen.
AWBZ VERDER MODERNISEREN PER CLIËNTGROEP
Binnen de Awbz zijn vier groepen van cliënten te onderscheiden: 1. mensen met aangeboren aandoeningen 2. mensen meteen handicap 3. mensen met chronische aandoeningen en 4. mensen met chronische psychiatrische aandoeningen. Bij elk van de groepen speelt ketenzorg op een andere manier. Bij groep een speelt de relatie met onderwijs en jeugdzorg een belangrijke rol . Bij de tweede liggen nauwe relaties met werk, uitkeringen en de WAO . Bij chronische zieken ligt een nauw verband met de curatieve zorg. Bij chronische psychiatrische zorg komt het aan op relaties met de geestelijke gezondheidszorg, huisvesting en ook openbare orde. Het gaat erom om in de komende jaren eerst beleid te ontwikkelen voor deze vier groepen en daarna te bekijken wat de gevolgen daarvan zijn voor de financiering van aan te bieden zorg, educatie, uitkeringen en huisvesting. Het is niet verstandig om door te gaan met het uitventen van de Awbz naar de Wmo of naar de Zorgverzekeringswet. Deze stelling betrok ondergtekende tijdens mijn lezing over de toekomst van de Awbz en de WMo tijdens het congres De nieuwe wetten en de ketenzorg dat het Julius Centrum organiseerde op dinsdag 27 juni. Voor mijn voordracht raadpleegde ik tien nota's van overheid en adviesorganen die in de afgelopen twee jaar over de toekomst van de Awbz uitkwamen. Mijn PPP's tref je aan op webstek www.integratedcare.nl je klikt door op Presentatie tijdens congressen.
INDICATIEPASPOORT GEEFT TOEGANG TOT TIEN REGELINGEN VOOR GEHANDICAPTEN
Pauline is een gehandicapte vrouw met Multiple Sclerosis. Zij heeft een eigen auto waarmee zij heen en weer rijdt naar haar werk. En ook naar vrije tijdsbestemmingen. Zij heeft een aanvullende uitkering op haar salaris. Ook beschikt zij over een invalideparkeerplaats vòòr haar woning. Voor haar voorruit legt zij een kaart als zij op een gehandicapten parkeerplaats bij haar winkelcentrum wil parkeren. Omdat ze af en toe met de trein gaat heeft zij ook een kaart voor extra hulp en begeleiding bij het overstappen op stations. Ook haar woning is aangepast. Pauline beschikt tenslotte over een buiten- en een binnenrolstoel. Kortom Pauline, die echt bestaat, maakt gebruik van tien bestaande regelingen met indicatiestelling. Om de administratieve lasten van het indiceren te verlagen heeft de Regering eind mei een project gestart met vijf proefgebieden. De ambitie is ten eerste om te komen tot een indicatiepaspoort. Wie daarover beschikt, hoeft niet meer tien maal medisch gekeurd te worden. Één keer volstaat. Ten tweede wil de regering een universele website inrichten met een aanvraagformulier voor de tien regelingen. Pauline kan dan in één keer alles voor haar mobiliteit, werk, inkomen en woning aanvragen. In mijn voordracht op 27 juni heb ik uitgebreid stilgestaan bij deze positieve ontwikkeling die wordt ondersteund door Per Saldo, de vereniging van mensen met een Persoonsgebonden Budget. Die wil het liefste bij de tien regelingen een PGB variant. Het Minsiterie van VWS is de trekker van dit project met indicatiepaspoort en universele website. Over een jaar zouden beide gerealiseerd moeten zijn. Laten wij dat hopen, was mijn reactie bij het congres. Mijn PPP's van 27 juni tref je aan op webstek www.integratedcare.nl Je klikt door op Presentatie tijdens congressen In een aparte sheet staan de tien regelingen vermeld.
DUITSE ZORGVERZEKERAARS STIMULEREN DISEASE MANAGEMENT PROGRAMMA'S
Met financiële middelen stimuleert de Duitse overheid zorgverzekeraars, artsen en patiënten om mee te doen in zorgprogramma's ofwel Disease Management Programma's (DMP's). Zo krijgt een zorgverzekeraar 1200 Euro extra uit de centrale kas per diabetes patiënt die is ingeschreven in een DMP. De huisarts ontvangt 250 euro extra per jaar. De patiënt betaalt geen eigen bijdragen meer voor consulten bij de huisarts en extramuraal werkende specialisten. Maar als de patiënt niet op controle afspraken verschijnt of zich niet meldt bij een self management cursus, dan wordt hij uit het DMP uitgeschreven. Ademloos luisterde de hele zaal met 120 deelnemers naar gezondheidseconoom drs. Evert Jan van Lente die voor de grootste Duitse Zorgverzekeraar AOK met 25 miljoen verzekerden werkt. Evert Jan gaf een lezing over de Duitse DMP's tijdens het congres over nieuwe wetten en de ketenzorg op 27 juni, dat het Julius Centrum organiseerde. Na afloop van het congres merkte een van de deelnemers op naar aanleiding van de lezingen van Evert Jan Van lente, Jacob Hofdijk, Jacques van der Most en ondergetekende (zie ook de berichten hierboven): De geest van Maarten Luther King waart op het congres rond: "We have a dream".
STUDENTEN WINNEN PRIJS MET SENIOREN WONINGEN MET ZORG AAN HET WATER
Waterrijck Overvecht, dat is de naam die Tessa Looper en haar vier mede studenten gaven aan de nieuwe invulling van het vijf hectare grote terrein van Mesos Medisch Centrum Overvecht te Utrecht. Zij wonnen daarmee de eerste prijs in een prijsvraag die de Utrechtse Van Baaren Stichting uitschreef. Water uit de nabij gelegen Vecht laten zij in kleine grachten door het terrein stromen. Het ziekenhuis verbouwden zij tot een appartementen complex. Het uitgangspunt daarbij is het levensloop bestendig bouwen zoals door Hans Becker van Humanitas is ontwikkeld. Zij ontwierpen geen getto voor alleen senioren maar ook starters op de woningmarkt kunnen er wonen. Jury voorzitter en Leids hoogleraar Gezondheidsbeleid Wim de Gooijer reikte de eerste prijs van 10.000 Euro op 29 juni aan vijf glunderende studenten uit. De jury bestond verder uit oud Bouwcollege secretaris drs. Wim Meier, de Utrechtse directeur stadplanning voor het Stationsgebied drs. Albert Hutschenmaekers en ondergetekende.
DIT IS DE LAATSTE NIEUWSBRIEF VOOR DE VAKANTIE
Gedurende de komende periode verschijnen er geen Nieuwsbrieven. De eerste Public Health Nieuwsbrief na de vakantie verschijnt op zondag 20 augustus. Deze laatste Nieuwbrief gaat naar 2250 personen. Van de zomer werkt mijn 17-jarige dochter het adressenbestand bij. Ontvang jij de Nieuwsbrief meer dan éénmaal? Of op het verkeerde adres? Stuur een email naar PH.Nieuwsbrief@umcutrecht.nl
Graag wenst ondergetekende jullie allen een vakantie toe vol ontspanning, veiligheid en reflectie.
VERANTWOORDING
Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl
De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite http://www.integratedcare.nl/
Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359